Hlavní obsah

Operace siamských dvojčat skončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DALLAS

Po třiceti pěti hodinách skončila operace, při níž chirurgové v americkém Dallasu oddělili dvouletá egyptská dvojčata srostlá hlavičkami. Lékaři postupně mimo jiné úspěšně oddělili spojené cévy zásobující krví oba mozky a přeformovaly lebky hochů. Nyní se čeká, jak těla chlapců zvládnou pooperační šok.

Foto: OSVILIK.CZ
Článek

Oddělování lebek provázené přeřezáváním společných mozkových cév trvalo 27 hodin. Operace se podle dosavadních zpráv obešla bez komplikací a skončila tak podstatně dříve, než se očekávalo. Některé zdroje nevylučovaly, že oddělování dvojčat potrvá do úterý. Zákrok přitom začal v sobotu v 9:00 místního času.

Jediná komplikace, k níž došlo, byl podle sdělení lékařů objev hlenu v Ahmedově průdušce, který byl snadno odstraněn. Na operaci se podílel šedesátičlenný zdravotnický tým.

Riziko bylo vysoké

Chirurgové již před zákrokem řekli, že se ani v případě úspěšné operace nelze vyhnout poškození mozku. Mozek však je často schopen, zvláště v mladém věku, se z takového poškození vzpamatovat, tvrdí.

"V tuto chvíli se domníváme, že je to správná věc," prohlásil před začátkem operace Dale Swift, jenž je jedním z pěti dětských neurochirurgů, kteří zákrok v dětském středisku v Dallasu provádějí.

Dvojčata již zaostávala ve vývoji

Ahmad a Muhammad Ibráhímovi přišli na svět císařským řezem 2. června 2001 na jihu Egypta nedaleko Luxoru. Nezisková Světová kraniofaciální nadace sídlící v Dallasu, která se specializuje na pomoc dětem s deformacemi hlavy a obličeje, zorganizovala převoz dvojčat do dallaského střediska poté, co se egyptští doktoři obrátili na své kolegy po celém světě s žádostí o pomoc. Ahmad a Muhammad přijeli do Dallasu v roce 2002, aby podstoupili vyšetření nutná pro operaci.

Muhammad a Ahmad se smáli, žvatlali anglicky a arabsky a snažili se pohybovat, jak jen jim to jejich srostlé lebky dovolily. Podle specialistů však již zaostávali za běžným vývojem dětí, neboť byli ochuzeni o schopnost prozkoumávat svět.

Otec: chci, aby byli normální

Otec dvojčat Ibráhím Muhammad Ibráhím chtěl podle svých slov dát synům šanci na normální život. "Pokud budou ponecháni takto, nebudou normální," uvedl Ibráhím, který s dětmi strávil většinu posledního půl roku v Dallasu. Jeho žena zůstává v Egyptě, kde se stará o jejich další dvě děti. Kvůli operaci však přijela také do Dallasu.

V uplynulých třech letech provedli chirurgové ve světě nejméně pět operací siamských dvojčat spojených hlavou. Tři byly úspěšné, jedna skončila smrtí jednoho dítěte a jedna, která měla oddělit 29letá íránská dvojčata Ladan a Lále, se nezdařila vůbec.

Reklama

Související témata:

Související články

Operace siamských dvojčat je v kritické fázi

Singapurští lékaři se v pondělí brzy ráno našeho času pustili do nejnáročnější části operace, jež má od sebe oddělit íránská siamská dvojčata. Během příštích...

Siamská dvojčata operaci nepřežila

Ojedinělá operace oddělující dospělá siamská dvojčata se nezdařila. Obě sestry jen několik hodin po riskantním zákroku v úterý dopoledne našeho času zemřely....

Výběr článků

Načítám