Hlavní obsah

Lékaři po 28 letech oddělují siamská dvojčata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR

Tým chirurgů v Singapuru v neděli zahájil bezprecedentní riskantní operaci siamských dvojčat z Íránu. Jde o světově první pokus o oddělení už dospělých siamských dvojčat srostlých v oblasti lebky. Předpokládá se, že zákrok potrvá nejméně 48 hodin.

Foto: Jan Kaše

Gotická archa z Kašperských Hor

Článek

Osmadvacetileté sestry Lále a Ladan byly převezeny na operační sál nemocnice Raffles v 10:00 místního času (O4:00 SELČ) po posledních předoperačních testech. Operaci řídí singapurský neurochirurg Keith Goh, který vede tým šesti zahraničních a 18 singapurských specialistů a zhruba stovky asistentů a zdravotnického personálu.

Íránská dvojčata přiletěla do Singapuru 22. listopadu. Od té doby procházela vedle podrobných zdravotních prohlídek také péčí psychologů. Lékaři jim totiž nijak nezastírají, že se může stát, že jedna či obě operaci nepřežijí. Ze stejných důvodů odmítli zákrok v minulosti provést například chirurgové v Německu. Lále a Laden mají totiž společnou žílu odvádějící krev z obou mozků, jejíž oddělení a obnovení plné funkce je nesmírně náročné. Podle mluvčího nemocnice dnes obě sestry vyjádřily velkou radost z toho, že den operace konečně nastal.

"Byly v dobré náladě, smály se a žertovaly s přáteli," řekl Prem Kumar Nair novinářům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám