Hlavní obsah

Nemocnice v Singapuru chystá další operaci siamských dvojčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR

Singapurská Nemocnice Raffles, proslavená nepodařenou operací dospělých siamských dvojčat z Íránu, chystá další podobný zákrok. Na sále se mají tentokrát ocitnout čtyřměsíční siamská dvojčata z Jižní Korey. Děvčátka už jsou na místě - podstupují první lékařská vyšetření.

Foto: PČR Šumperk
Článek

Holčičky Sa-rang a Ji-hve Minovy srostlé v oblasti páteře, konkrétně její dolní části, přicestovaly do Singapuru neurčený den v minulém týdnu. Zatím nebyl stanoven konkrétní termín možné operace. Lékaři totiž čekají na výsledky jednotlivých zdravotních prohlídek.

Naděje na život: 85 procent

Již nyní je však jasné, že tým chirurgů povede doktor Keit Goh, který vedl neúspěšnou operaci Lále a Ladan. Na rozdíl od tohoto složitého zákroku bude prý oddělení jihokorejských dvojčat "jednodušší", a to právě proto, že jsou holčičky velmi malé a život jim vážně komplikuje "pouze" částečný srůst páteře a pánve. Orgány jsou jinak řádně vyvinuty v obou tělech, i když se nacházejí velmi blízko u sebe.

Naděje na úspěch je prý 85 procentní, v případě Lále a Ladan to bylo jen 50 procent.

Rodiče znali nemocnici z médií

Rodiče dívek přicestovali do Singapuru už v červnu, aby tu dohodli s chirurgy podrobnosti zákroku. O doktoru Gohovi se podle tisku dozvěděli z médií v březnu 2001, kdy se mu podařilo odoperovat desetiměsíční nepálská siamská děvčátka Gangu a Imunu srostlá v oblasti hlavy. Unikátní 96hodinová operace, při níž mimo jiné došlo k oddělení mozků, dopadla dobře. Holčičky tehdy vše přežily a vyvíjí se podobně jako jejich vrstevníci.

Když se Minovým narodili podobně postižení potomci, neváhali údajně ani minutu s tím, koho musí oslovit, aby dcerám pomohl.

Sbírka stále probíhá

Operaci, i pobyt celé jihokorejské rodiny z velké části hradí blíže neurčená křesťanská skupina. Zbytek peněz dodal otec, který prodal svou internetovou kavárnu, a dárci, jež přispěli na speciálně zřízené internetové stránce http://cafe.daum.net/loveinwisdom. Cena zákroku se předběžně odhaduje v přepočtu na 840 tisíc korun. Další stovky tisíc spolyká pooperační rehabilitace. Finanční sbírka proto stále pokračuje, mimo jiné na internetové adrese www.ilovechild.or.kr.

Sa-rang a Ji-hve se narodily 4. března tohoto roku. Podaří-li se operace, budou se moci poprvé v životě podívat z očí do očí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám