Hlavní obsah

Lékaři v Singapuru úspěšně oddělili siamská dvojčata

Novinky, DPA, ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR

Singapurští chirurgové z Rafflesovy kliniky v úterý úspěšně oddělili jihokorejská děvčátka srostlá v oblasti páteře. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na nemocniční zdroje. Operace začala brzy odpoledne místního času. Samotné oddělení trvalo rekordním 1 hodinu a 40 minut.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Na zákroku se mezi deseti chirurgy podílel i neurochirurg Keith Goh, který byl na sále už při operaci íránských dvojčat Ladan a Lále (29). Tyto dívky byly ale srostlé k sobě hlavami. Lékaři přesto zákrok riskovali a ženy po více než 50 hodinách nakonec zemřely na ztrátu krve.

Korejky mají velkou šanci přežít

V případě malých Korejek srostlých k sobě páteřemi dávají lékaři dívkám šanci na přežití víc než 85 procent. Nyní už záleží jen na průběhu pooperační rekonvalescence. 

Ukončený úspěšný zákrok neohrozila ani skutečnost, že některé orgány holčiček ležely velmi blízko u sebe. Lékaři původně předpokládali, že operace bude trvat mezi šesti až osmi hodinami. Na konec však samotné oddělení  zvládli za pouhých 100 minut - další desítky minut trvaly předoperační a pooperační přípravy. Vše se ale souhrnně stihlo v rekordním čase.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám