Hlavní obsah

Ruský jaderný výbuch v kosmu by mohl na rok zablokovat využití nízké oběžné dráhy. Krouží tam většina družic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případný jaderný výbuch v kosmu by představoval ohrožení pro satelity, popsal při slyšení v americkém Kongresu tajemník ministra obrany USA pro vesmírnou politiku John Plumb. Obavy z podobných scénářů stouply poté, co Rusko 24. dubna vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN zakazující rozmisťovat ve vesmíru jaderné zbraně. Moskva vyvíjí protidružicovou zbraň – satelit nesoucí jadernou nálož –, jejíž výbuch by mohl zničit další družice a zabránit využití nízké oběžné dráhy.

Foto: Profimedia.cz

John Plumb z amerického ministerstva obrany

Článek

Plumb v Kongresu líčil dopady možného použití jaderných zbraní v kosmu. „Několik analytiků je přesvědčeno, že (jaderný) výbuch v kosmu se správným magnitudem a na správném místě by mohl například nízkou orbitu učinit nějakou dobu nepoužitelnou,“ uvedl Plumb podle serveru Defense One.

Nízká orbitální dráha sahá do výše 2000 km. Pohybují se v ní nejen kosmické stanice s lidskou posádkou, jako je ISS, ale také většina družic pozorujících zemi včetně těch špionážních, pozorovacích či komunikačních, jako jsou satelity systému Iridium či konstelace Starlink.

Republikán Mike Turner chtěl vědět, po jakou dobu by nebylo možné využívat nízkou oběžnou dráhu. Plumba se proto zeptal: „Mohl by to být rok?“ A Plumb na to odvětil: „Jsem přesvědčen, že by to mohl být (rok).“

Rusko vyvíjí novou kosmickou jadernou zbraň. V americkém Kongresu vyvolala informace rozruch

Zahraniční

Hrozba pro americké družicové systémy

Plumb v písemném vyjádření uvedl, že se Rusko snaží omezit americké vesmírné schopnosti. Jeho investice do protidružicových systémů jsou prý cíleny tak, aby Rusové využili to, co vidí jako přílišnou americkou závislost na vesmírných prostředcích, pro vedení vojenských operací. To by mělo „kompenzovat americké výhody“.

Plumb zmínil, že Rusko už provedlo kybernetické útoky proti satelitním komunikačním systémům a opakovaně také přepisuje data GPS. „Rusko ve veřejných prohlášeních i svými akcemi ukázalo, že komerční satelity poskytující služby ruským protivníkům považuje za potenciální cíl,“ stojí dále v textu.

Dokument varuje i před novým ruským systémem: „Rusko také vyvíjí znepokojivý protidružicový systém spojený s novým satelitem nesoucím jaderné zařízení. Tato schopnost by mohla představovat hrozbu pro všechny satelity provozované zeměmi a společnostmi z celého světa, stejně jako pro životně důležité komunikační, vědecké, obchodní, meteorologické a národní bezpečnostní služby (využívající tyto družice), na nichž jsme všichni závislí.“

Nízká oběžná dráha se široce využívá, protože pro vynesení družic na ni je potřeba méně silná nosná raketa. U komunikačních družic také umožňuje přenos dat v širším pásmu a je pro jejich činnost potřeba méně energie.

Plumb neupřesnil, v jaké výši by měl ruský satelit operovat, zdůraznil však, že hrozba není okamžitá.

Putin chce instalovat ve vesmíru jaderné zařízení. Je to ruská priorita, prohlásil

Evropa

Ruské veto

Obavy z nasazení jaderných zbraní v kosmu však vzrostly poté, co Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti, jež měla potvrdit zákaz umisťování jaderných zbraní do vesmíru.

Plumb zmínil, že veto může znamenat, že Moskva plánuje umístit do vesmíru jaderné zbraně. Rusko označil za „pokrytecké a nevěrohodné“.

Podobně se minulý týden vyjádřil americký národní bezpečnostní poradce Jake Sullivan: „Slyšeli jsme prezidenta Putina veřejně říkat, že Rusko nemá v úmyslu rozmístit jaderné zbraně ve vesmíru. Pokud by tomu tak bylo, Rusko by tuto rezoluci nevetovalo.“

Rusko v OSN vetovalo návrh zabránit zbrojení ve vesmíru

Amerika

Výběr článků

Načítám