Hlavní obsah

O zimě rozhodne El Niňo, propad polárního víru má přinést mráz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v zimě bude podle webu Severe Weather ovlivňovat pacifický jev El Niňo a polární vír nad Arktidou. Meteorologové očekávají, že první z jevů přinese do Evropy a Severní Ameriky spíše teplé počasí a větší množství srážek. Uprostřed zimy má ale zeslábnout polární vír, což by znamenalo „propad“ ledového vzduchu od severního pólu, který by na oba kontinenty přinesl mráz.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Husté sněžení (ilustrační foto)

Článek

Jev El Niňo, který znamená nadprůměrné teploty Tichého oceánu na rovníku u pobřeží Jižní Ameriky, bude podle webu i nadále velmi silný a ovlivní proudění vzduchu i v dalších oblastech. Do Evropy a Severní Ameriky má přinést spíše teplé počasí s teplotami nad dlouhodobým průměrem.

Počasí na severní polokouli ovlivňuje také polární vír, zvaný též polární vortex, který udržuje arktický vzduch okolo severního pólu. Pokud zeslábne, nebo se dokonce zhroutí, ledový vzduch postoupí dál na jih a přinese do Evropy a Severní Ameriky mrazy a s největší pravděpodobností sněžení.

Průběh zimy podle portálu Severe Weather ovlivňuje také tzv. kvazibienální oscilace, která způsobuje každé dva roky střídání východních a západních větrů v tropické stratosféře. Je to jev tak pravidelný, že se mu říká tlukot srdce atmosféry.

Letos by Evropu mělo čekat kromě vlivu silného El Niňa východní proudění, což podle expertů zvyšuje šanci na oslabení, či dokonce kolaps polárního víru. Situace se tak podobá zimám v letech 2009/10 a 2014/15, během nichž Česko zažilo poměrně dlouhé mrazivé epizody.

Co je El Niño?

Jevy El Niňo a La Niňa jsou protikladné klimatické jevy, které se střídají, přičemž v mezidobích nemusí působit ani jeden z nich. El Niňo je teplá fáze souhrnného jevu El Niňo – Jižní oscilace (ENSO), La Niňa je chladnou fází ENSO. Tento klimatický jev je vyvolaný vzájemným působením mezi atmosférou a Tichým oceánem, během kterého teplý proud z rovníkových oblastí ovlivňuje počasí na celém světě.

El Niño obecně způsobuje sušší podmínky v Austrálii a jihovýchodní Asii a vlhčí a teplejší podmínky v Americe.

El Niño bude „bobtnat“. Ovlivní to zimu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám