Hlavní obsah

El Niño bude „bobtnat“. Ovlivní to zimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anomálie v počasí spojené s meteorologickým jevem El Niño zesilují. Předběžné odhady klimatologů upozorňují, že to může mít silný dopad na podzimní a zimní sezonu 2023/2024. El Niño se vyznačuje zvýšenou teplotou povrchu Tichého oceánu v rovníkové oblasti. Má však dopady na celou planetu. A ne nutně vždy oteplovací.

Foto: Profimedia.cz

El Niño je teplá fáze v tropickém Tichém oceánu, objevující se zhruba každých pět let

Článek

Zprávu, která poukazuje na rychle rostoucí intenzitu jevu El Niño, zveřejnil na základě nejnovějších údajů americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA).

El Niño a La Niña

Jevy El NiñoLa Niña jsou protikladné klimatické jevy, které se střídají, přičemž v mezidobích nemusí působit ani jeden z nich. El Niño je teplá fáze souhrnného jevu El Niño – jižní oscilace (ENSO), La Niña je chladnou fází ENSO.

Za normálních okolností vanou v Tichém oceánu pasáty západně podél rovníku a odnášejí teplou vodu z Jižní Ameriky směrem do Asie. Tuto teplou vodu pak nahrazuje studená voda z větších hloubek. El Niño a La Niña tyto běžné podmínky narušují, což významně ovlivňuje počasí na celé Zemi. Nejteplejší rok v konkrétní dekádě je téměř vždy ten s výrazným vlivem jevu El Niño, naopak nejchladnější rok bývá ten s významným projevem La Niña. Změny v rozložení teplých a studených vod mění vzorce tvorby oblačnosti a míry výparu.

Očekává se, že se vyvine silné El Niño s dopady na počasí ve Spojených státech, Kanadě a Evropě, a to v obecně chladnějších měsících.

Že půjde o silný jev, čekají experti s 66procentní pravděpodobností. A že bude El Niño pokračovat i přes zimu, je takřka jisté: pravděpodobnost je 95 procent.

Na jaře příštího roku má ale zase rychle zeslábnout.

O oceánských anomáliích je známo, že hrají důležitou roli v atmosférické cirkulaci a ovlivňují globálně počasí – ve větším či menším měřítku i u nás. To platí zejména v zimním období, kdy jsou tlakové systémy nejsilnější, změny v částech vzdálenějších od Tichého oceánu jsou ale méně předvídatelné.

Průměrná teplota na hladině oceánů koncem července pokořila rekord

Věda a školy

Více zimních srážek ve střední Evropě?

Například z dat evropského družicového systému Copernicus o vývoji tlaku vyplynula na leden 2024 předpověď, která může vést i k anomálii chladného počasí. Může to obecně znamenat „zablokování“ severních oblastí a nízký tlak s chladnějším počasím putujícím přes Spojené státy a části Evropy.

Konkrétně může anomálie přinést chladnější teploty v jižní polovině Spojených států a částech amerického východu. Severní polovina USA bude zřejmě teplejší než obvykle a teplo se bude šířit do jižní Kanady. Očekávají se tedy nižší teploty na většině jižních a středních Spojených států a teplo v Kanadě.

Na tropickém ostrově Tonga je nezvyklá zima. Místní kupují kabáty a topení

Zahraniční

Chladnější teploty jsou také očekávány zejména nad severní Evropou.

El Niño v zimních měsících přinese více srážek nad střední a jihozápadní Evropu. V jihovýchodní Evropě a ve Skandinávii lze naopak v zimě čekat méně srážek. Na evropský kontinent, byť nad něj může „přivanout“ oblasti vysokého tlaku vzduchu, každopádně jev tak přímý vliv nemá.

Samotné zahájení působení jevu El Niño v Tichém oceánu úřad NOAA oficiálně ohlásil ve čtvrtek 8. června. NOAA tak činí, když jsou teploty oceánů ve východním a středním rovníkovém Pacifiku o 0,5 stupně Celsia vyšší než v předchozím měsíci.

Moře u pobřeží Británie je anomálně teplé. Hrozí masivní úhyn ryb a ústřic

Zahraniční

Ostatně světové oceány celkově jsou letos mimořádně teplé. Průměrná denní teplota na hladině světových oceánů poslední červencové dny překonala rekord z roku 2016. Vědci naměřili hodnotu 20,96 °C, přitom se klimatický jev El Niño ještě plně nerozvinul.

NOAA: El Niño je tady. V Česku jsme na teplotní rekordy zvyklí

Věda a školy

El Niño nastupuje po třech letech klimatického jevu La Niña, který často globální teploty mírně snižuje. Událost El Niño je zároveň jakýmsi indikátorem, který nám říká, jaký je současný stav atmosféry, která jev vyvolala.

V květnu Světová meteorologická organizace (WMO) varovala, že období od tohoto roku do roku 2027 bude téměř jistě nejteplejší, jaké kdy bylo na Zemi zaznamenáno, a to právě kvůli kombinaci jevu El Niño a oteplování klimatu způsobeného emisemi skleníkových plynů.

Oceánské vlny veder jsou v Antarktidě prakticky jisté, tvrdí vědci

Věda a školy

Trnka: Hrozivý náběh sucha je načas zažehnán

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám