Hlavní obsah

Nizozemsko: Dvě mutace, dvě pandemie

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nizozemsku se rychle šíří britská mutace koronaviru. Z celkového počtu nakažených nemocí covid-19 jich na variantu označovanou B-117 připadá přibližně deset procent, napsal zpravodajský server DutchNews.nl. Země se tak potýká de facto se dvěma epidemiemi.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Lidé v centru Amsterdamu.

Článek

Vládou zřízený krizový štáb pro boj s pandemií ministrům doporučuje, že právě teď je nevyhnutelné přijmout další opatření na snížení rizik, která zmutovaná podoba viru přináší.

Vítejte v brexitu. Britským kamioňákům v Nizozemsku zabavují svačiny

Ekonomika

V Nizozemsku zjistili přibližně 200 případů varianty B-117 a nejméně tři lidi infikované koronavirovým kmenem poprvé zaznamenaným v Jihoafrické republice.

Podle údajů krizového štábu by však přibližně deset procent případů onemocnění mohlo zahrnovat kmen B-117. „Bez dalších opatření by se v únoru mohl poměr zvýšit na více než 50 procent,“ varuje štáb.

„Nová, přísnější opatření bude třeba dodržovat do té doby, než nastane roční období méně příznivější pro šíření nákazy nebo dokud se neprojeví vliv kolektivní imunity prostřednictvím lidí, kteří buď podstoupili očkování, nebo už nemoc překonali,“ citoval server z dokumentu pro vládu v Haagu.

Ga-Pa: nová varianta?

V pondělí list Münchner Merkur napsal, že se na klinice v bavorském Garmisch-Partenkirchenu objevila dříve neznámá mutace koronaviru. „U 35 ze 73 nově infikovaných se objevila nová podoba, všechny vzorky nemocnice odeslala na rozbor berlínské klinice Charité,“ dodal list s tím, že jde o dosud nejrozsáhlejší ohnisko výskytu.

Nizozemci v utajení hledali v Česku mezi sebou krysu, teď to sledují tři miliony lidí

Koktejl

Clemens Stockklausner, zástupce lékařského ředitele kliniky, potvrdil, že dva případy zjistili i mimo oddělení vyčleněné pro pacienty s covidem-19. Podle prvních analýz tzv. spike-proteinu, který se vyskytuje na povrchu viru SARS-CoV-2 a proti němuž jsou namířeny mRNA vakcíny, se zjištěná mutace neshoduje ani s britskou, ani s jihoafrickou variantou.

„Koronavirus mutuje – a stává se nakažlivější. Laboratoře však testovaly jen zřídka na možné nové varianty viru. Vyhledávací povinnost pro laboratoře se nyní změní,“ vysvětlil v Berlíně Jens Spahn, německý ministr zdravotnictví.

Amsterdam chce zahraničním turistům zakázat vstup do coffeeshopů

Evropa

Berlín zpřísňuje rozbory vzorků

Spolková vláda zavazuje laboratoře, aby konkrétně hledaly vysoce nakažlivé mutace. „Cílem je v budoucnu prozkoumat nejméně pět procent pozitivních vzorků genových mutací. Chceme tak získat důkladnější přehled o variantách virů, které v Německu kolují,“ řekl politik CDU.

Reklama

Výběr článků

Načítám