Hlavní obsah

Amsterdam chce zahraničním turistům zakázat vstup do coffeeshopů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Amsterdam chce zamezit vstup zahraničním turistům do coffeeshopů a zakázat nákup hašiše a marihuany, uvedlo v pátek vedení města. Státní zastupitelství, policie a starostka Femke Halsemaová chtějí tímto opatřením zastavit drogovou turistiku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do coffeeshopů by měli přístup pouze obyvatelé Nizozemska, kteří by se museli prokázat průkazem. Vedení města musí plán ještě oficiálně schválit.

V Nizozemsku lze nyní v těchto coffeeshopech k osobní konzumaci koupit jak hašiš, tak marihuanu. Tyto obchody jsou otevřené i během současné přísné uzávěry, zákazníci si musejí zboží pouze koupit s sebou.

Nizozemsko po vyostřené kritice uspíší vakcinaci

Koronavirus

V zásadě smějí nakupovat drogy v kavárnách pouze Nizozemci, pro metropoli Amsterdam však existuje výjimka. Studie totiž ukázaly, že cestovní ruch by prudce klesl, pokud by se coffeeshopy zakázaly. Město ale muselo výrazně snížit počet těchto obchodů. Drogová turistika přesto prudce vzrostla. Nejmasověji město navštěvují obyvatelé velké Británie.

Místní obyvatelé si dlouhodobě stěžují na masový turismus, kterým nizozemská metropole dlouhodobě trpí. Místní si stěžují na vylidňování centra v důsledku vysokých cen nemovitostí a například také na nadměrný hluk způsobovaný podnapilými turisty. Loni město zakázalo v centru krátkodobé pronájmy bytů.

Reklama

Výběr článků

Načítám