Hlavní obsah

Nezvládneme to, popřel Merkelovou vlivný politik CDU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo už to nezvládne, negoval v souvislosti se sílící migrační krizí někdejší slavný výrok kancléřky Angely Merkelové politik opoziční křesťanské demokracie (CDU) Jens Spahn. Bývalý německý ministr zdravotnictví patří dnes k nejvlivnějším členům CDU.

Foto: Cecilia Fabiano, ČTK/AP

Mnozí z těch, kteří připlouvají na italský ostrov Lampedusa, končí v Německu

Článek

„Už to nezvládneme. Pokud se všichni shodnou na tom, že existují hranice možností, byl by to první důležitý krok. Potřebujeme řešení, protože jinak se politická realita úplně změní,“ poznamenal Spahn ve čtvrtek večer v pořadu televize ZDF moderátorky Maybrit Illnerové.

Narážel tím na slova Merkelové, členky stejné strany jako Spahn, z podzimu 2015, kdy se na Spolkovou republiku přivalila první obří migrační vlna. Země vstřebala v dalších měsících přes milion běženců.

„To zvládneme,“ zněla tehdejší slova Merkelové, vykládána později jejími kritiky coby součást tzv. vítací kultury.

Německá ministryně chce stálé kontroly na hranici a nasazení německých policistů v Česku

Zahraniční

„Trochu mě překvapuje, s jakým klidem tam můžete sedět,“ řekl Spahn na adresu ministryně vnitra Nancy Faeserové (SPD), která vidí Německo v migrační politice na dobré cestě.

Christopher Hein, expert na migraci a profesor na Institutu politických věd na římské univerzitě Luiss, v diskusi upozornil, že spíš je třeba změnit celkový přístup. „To je však v nedohlednu,“ řekl.

Například proti převaděčům se podle něj již léta nedaří účinně bojovat. „Převaděči dělají byznys, protože jim to v Evropě umožňujeme,“ podotkl.

Svůj koncept nastínil přirovnáním: „Sedíte ve svém zahradním domku a obtěžují vás včely. Na stole máte malý talířek s medem. Můžete deset včel zapudit, avšak přiletí jich dalších dvacet. Není jednodušší odstranit med?“

Roste podíl mužů ve věku 16 až 40 let

Mezi migranty, kteří přicházejí do Německa, v posledních letech roste podíl mužů ve věku 16 až 40 let. V současné době jich už více než polovina. Vyplývá to z nejnovější statistiky Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), o níž informoval deník Bild. Přehled uvádí, že mezi nově příchozími bylo 50,3 procenta migrantů zmíněné kategorie, zatímco v roce 2018 to bylo 27,9 procenta.

Naproti tomu klesá podíl žen, kterých bylo od letošního ledna do září 28,5 procenta, zatímco v roce 2019 43,5 procenta.

Výjimku ve statistice tvoří váleční uprchlíci z Ukrajiny, kteří do Německa přišli po zahájení loňské ruské agrese. Více než polovinu z nich tvoří ženy a 42 procent ze všech ukrajinských běženců jsou lidé v seniorním věku.

Sasko se domáhá tvrdšího přístupu

V Německu sílí kritika na adresu spolkové vlády kancléře Olafa Scholze ze strany některých spolkových zemí, zejména Saska, které hraničí s Českem a Polskem. Stěžují si, že do SRN denně přicházejí stovky ilegálních migrantů, které města a obce už nemají kam ubytovat.

Armin Schuster, saský ministr vnitra, poukázal na to, že řada evropských zemí přitvrzuje pravidla pro udělování azylu, zatímco Německo je prý příliš liberální.

„Když Dánsko, Nizozemsko nebo Francie nastolily tvrdší linii v azylové politice, musíme se také zapojit. Nemůžeme hrát zvláštní roli jako řidiči, kteří na silnici jedou v protisměru,“ zdůraznil Schuster v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk.

Záchrana migrantů na moři je povinnost civilizace, řekl papež

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám