Hlavní obsah

Německá ministryně chce stálé kontroly na hranici a nasazení německých policistů v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) chce kvůli složité migrační situaci obnovit stálé hraniční kontroly na hranici s Českem a Polskem. Podle portálu welt.de to řekla v rozhovoru pro připravované nedělní vydání listu Welt am Sonntag, pro které dále uvedla, že by také chtěla nasazení německých policistů na českém území.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová

Článek

Faeserová přitom dosud stacionární kontroly na pomezí s Českem a Polskem odmítala jako neúčinné. Tento týden v parlamentu opakovaně upřednostňovala namátkové kontroly a takzvané skryté pátrání.

Nedělníku Faeserová rovněž řekla, že by chtěla nasazení německých policistů na českém území podle švýcarského vzoru. Němečtí policisté už loni působili v tramvajích a vlacích, které ze Švýcarska odjížděly do Německa.

„Přípravy na to již probíhají,“ uvedla k rozmístění německých policistů na českém území Faeserová.

Nepřijmeme žádného migranta z Lampedusy, vzkázala Francie Itálii

Zahraniční

Spolková ministryně ohledně migrace rovněž vyzvala k užší spolupráci s Tureckem a počítá s „aktualizací“ stávající dohody. „To je to, co je potřeba. V současné době dohoda EU s Tureckem nefunguje dostatečně dobře,“ uvedla.

Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v reakci uvedl, že se vzhledem ke zhoršující se situaci na balkánské migrační trase s německou ministryní vnitra dohodli na intenzivní spolupráci německé a české policie.

„Policejní tým připravuje konkrétní opatření, další jednání se uskuteční v příštím týdnu. Všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných přechodech koordinujeme s německou stranou. O dalším postupu samozřejmě budeme včas informovat. Podobná vzájemná spolupráce již nějakou dobu funguje na česko-slovenské hranici,“ napsal Rakušan na síti X.

Zavedení stálých kontrol na hranicích Německa včetně úseku hraničícího s Českem prosazují zejména politici opoziční CDU, a to kvůli neutuchajícímu proudu běženců mířících do země.

„Naše přijímací střediska jsou na hranici kapacity, takhle to nejde dál,“ řekl serveru Deutschlandfunk durynský premiér Bodo Ramelow (Levice).

Letos by počet běženců, kteří míří do Německa, mohl atakovat hranici 400 tisíc, tedy dvojnásobek loňského počtu. Někteří němečtí politici zejména z řad konzervativní opozice se obávají, že na takový nápor země není připravena.

Německo oznámilo dohodu s Českem v boji proti migraci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám