Hlavní obsah

USA a Německo pošlou Kyjevu nové zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy a munici umožňující přesnější údery na klíčové cíle. Uvedl to podle New York Times (NYT) americký prezident Joe Biden. Zdůraznil však, že Washington nepodporuje případné útoky na cíle mimo ukrajinské území.

Foto: Foto Twitter OSINTdefender, Právo

Tanky T-72 české armády na začátku dubna před odjezdem na Ukrajinu. Ilustrační foto

Článek

Také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterním rozhovoru pro televizi Newsmax prohlásil, že Ukrajina nebude americkými raketovými systémy – mezi nimiž mají být podle amerického prezidenta Joea Bidena i salvové raketomety HIMARS schopné přesně zasáhnout cíle vzdálené až 80 kilometrů – útočit na ruské území.

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Rjabkov včera podle agentury RIA Novosti označil americké rozhodnutí za „extrémně negativní“.

SRN dodá systém protivzdušné obrany

Jak napsal list NYT, raketomety značně rozšíří palebný dosah Ukrajiny, i když Kyjev dostane HIMARS vybavený pouze raketami kratšího doletu.

Systém přitom může být použit i pro rakety s doletem až 300 kilometrů.

Berlín oznámil, že Ukrajině poskytne systém protivzdušné obrany IRIS-T s raketami středního doletu země-vzduch. „Tímto Ukrajině umožníme bránit celé velkoměsto před ruskými leteckými útoky,“ řekl německý kancléř Olaf Scholz ve Spolkovém sněmu. Německo podle něj už Ukrajině od začátku ruské invaze poslalo více než 15 milionů nábojů, 100 tisíc granátů a více než pět tisíc protitankových min.

Česko už poslalo zbraně za tři miliardy

Válka na Ukrajině

Mychajlo Podoljak, poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře, včera uvedl, že informace o dodávkách zbraní před jejich dodáním na frontu by měly být v maximální možné míře neveřejné.

Do té doby jde podle něj „pouze o mediální aktivitu“. Ukrajina dostává všechny zbraně, které potřebuje, i když ne tak rychle, jak by chtěla, řekl novinářům.

Severodoněck je už téměř obsazen

Na východě Ukrajiny mezitím dál zuří boje o město Severodoněck, který ruské okupační síly kontrolují už ze sedmdesáti procent. Potvrdil to včera na komunikační platformě Telegram šéf správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Také podle pravidelných zpráv britského ministerstva obrany o situaci na bojišti se boje zintenzivnily a ruské jednotky postupují dál do centra.

„Hlavním cílem okupantů zůstává přístup k administrativním hranicím Luhanské a Doněcké oblasti a udržení pozemního koridoru na dočasně okupovaný Krym. Dále pak blokáda ukrajinských námořních tras na severozápadě Černého moře,“ uvedl včera mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Ruské jednotky se podle něj také pokoušejí obklíčit Lysyčansk.

Těžké zbraně pro Ukrajinu? Jen od těch členů NATO, kteří dávat chtějí

Válka na Ukrajině

Mimo Donbas Rusko pokračuje v ostřelování infrastruktury po celé Ukrajině raketami dlouhého doletu. Výbuchy po útocích dělostřelectva včera opět zněly ve městě Mykolajiv a letectvo odpalovalo rakety na ukrajinskou Sumskou oblast.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského „je situace velmi složitá, každý den v boji umírá od šedesáti do sta ukrajinských vojáků“ a na půl tisíce dalších je během střetů denně zraněno.

Pušilin popřel zranění

Vůdce separatistické Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin včera popřel informaci, že utrpěl zranění v okupovaném městě Lyman. O Pušilinově zranění předtím informoval na komunikační platformě Telegram poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám