Hlavní obsah

Neměli jsme tak strašit covidem, kritizoval kandidát na britského premiéra Sunak vlastní vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rishi Sunak, jeden ze dvou kandidátů na premiéra Spojeného království, v rozhovoru pro magazín Spectator kritizoval postup při covidových uzávěrách vlády, v níž sám zastával post ministra financí. Podle něj se vědcům dávalo příliš mnoho moci a podceňovaly se negativní aspekty lockdownů.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Bývalý britský ministr financí Rishi Sunak.

Článek

Bývalý ministr financí prohlásil, že vláda neměla „strašit lidi covidem“. Ostatní členové kabinetu mu prý zakázali diskutovat o negativních dopadech koronavirových restrikcí. Lidé kvůli nim mimo jiné zanedbávali prohlídky u doktora a prodlužovaly se čekací listiny na důležité lékařské zákroky, prohlásil Sunak.

Trussová: Jako britská premiérka bych byla připravena stisknout jaderné tlačítko

Zahraniční

„Scénář byl: ‚žádný kompromis přece není, protože když to děláme pro naše zdraví, je to pro ekonomiku dobré‘,“ řekl Sunak s tím, že ministři dostali přesné instrukce, jak mluvit o vedlejších efektech lockdownů.

„Říkal jsem: ‚zapomeňte na ekonomiku – určitě se shodneme, že to, že děti nejsou ve škole, je noční můra‘,“ vzpomíná. „Potom nastalo dlouhé ticho. Byl jsem první člověk, který to řekl. Opravdu mě to naštvalo.“

Britskou premiérkou bude Trussová, napovídá průzkum

Zahraniční

Podle Sunaka se vláda neměla tolik spoléhat na vědce a svěřovat jim tak velkou moc. Byla podle něj například chyba dovolit asi 50 vědcům z poradní skupiny britské vlády Sage (Scientific Group for Emergencies) rozhodovat o uzavírání škol. Ministři prý také nedostávali dostatek informací o analýzách skupiny, aby je mohli sami prověřit.

Přes Sunakovu kritiku se Británie stala jednou z posledních zemí, která v Evropě na jaře 2020 zavedla lockdown, upozornila agentura Reuters. Jako jedna z prvních evropských ekonomik se také otevřela, i když zaznamenala jednu z nejvyšších úmrtností lidí s covidem-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám