Hlavní obsah

Migranti proudí do Německa hlavně přes ČR a Polsko. Zemští politici žádají obnovení trvalých kontrol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější údaje německé policie ukazují, že většina ilegálních migrantů nyní do Německa proudí přes Česko a Polsko. Opoziční politici v Sasku a Braniborsku tlačí na obnovení „stacionárních“ hraničních kontrol, spolková ministryně vnitra Annalena Baerbocková to ale zatím odmítá.

Foto: Polícia SR

Migranti často využívají k přepravě přes hranice mikrobusy. Na snímku skupina Syřanů zadržená slovenskou policií

Článek

Už ne skrze Rakousko, ale hlavně přes Česko a Polsko. Tímto způsobem se podle nejnovějších údajů německé policie dostává do Německa od východu většina migrantů, kteří nemají řádné doklady. Jejich celkový počet navíc roste.

Deník Bild s odvoláním na policejní statistiky uvádí, že za poslední měsíc (v období mezi 12. červnem a 10. červencem) bylo u hranic s Českem a Polskem zadrženo 3756 ilegálních migrantů.

To je mnohem více než za stejné období na německo-rakouské hranici (1396). Nejvíce zadržených pocházelo ze Sýrie a Afghánistánu.

Posselt: Sudetští Němci odmítají kontroly na hranicích s Českem

Evropa

Změna migrační trasy zřejmě souvisí s tím, že na hranicích mezi Rakouskem a Německem provádějí němečtí policisté již delší dobu kontroly. Ty sice nejsou trvalé a všudypřítomné a soustřeďují se zejména na hlavní hraniční přechody, i tak ale vstup ilegálních migrantů na německé území ztěžují. Ti se proto zřejmě ve větší míře pokoušejí o průnik do Německa severnější, méně hlídanou cestou. Tedy i skrze Česko.

Baerbocková: Trvalé kontroly nechceme

Spolková ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení) zavedení trvalých hraničních kontrol na hranici s Českem několikrát odmítla, naposledy při setkání s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) koncem minulého týdne přímo na společné hranici ve Vejprtech/Bärensteinu. „Otevřené hranice jsou poklad, o který se musíme starat,“ prohlásila ministryně.

V nižších patrech německé politiky to ale vypadá jinak. Zemští ministři vnitra Saska a Braniborska opakovaně žádají pečlivější ostrahu východní hranice. „Vyzývám k důsledným hraničním kontrolám (…) Tranzitní centra by případně umožnila odmítnuté žadatele o azyl vracet,“ řekl saský ministr vnitra Armin Schuster listu Bild.

Schuster, stejně jako jeho braniborský kolega Michael Stübgen, je členem opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU). Protikladná prohlášení tak podle všeho souvisejí s politickým bojem mezi jednotlivými politickými stranami.

Bavorsko posílí namátkové kontroly u hranic s Českem a Rakouskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám