Hlavní obsah

Německá bévépéčka Puma mají problémy, armáda zastavila nákup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na příkaz ministryně obrany Christine Lambrechtové (SPD) zastavuje Německo nákup bojových vozidel pěchoty Puma, píše server deníku Bild. Důvodem jsou technické závady, s nimiž se vozy potýkají.

Foto: ČTK

Bojové vozidlo pěchoty (BVP) Puma

Článek

„Dokud se neprokáže, že je vozidlo stabilní, nebude je armáda používat,“ oznámila Lambrechtová. Podle jejích slov je kritika vozů oprávněná. „Naše jednotky se musí spolehnout na to, že v boji budou zbraňové systémy robustní a stabilní,“ dodala.

Severoatlantická aliance se podle ministryně může i nadále spolehnout na to, že „budeme plnit své povinnosti“. Pro potřeby aliančních sil velmi rychlé reakce proto Německo místo původně zamýšlených pum nasadí stroje Marder. „S bojovým vozidlem pěchoty Marder jsme počítali už během příprav, to se ukázalo jako moudré,“ dodala Lambrechtová. Stroje Marder zařazoval bundeswehr do výzbroje od 70. let minulého století a za jejich nástupce si armáda vybrala zmíněné pumy.

Problémy obrněnců odhalilo nedávné cvičení, na kterém bylo z provozu vyřazeno všech 18 zapojených vozidel. Generál Ruprecht von Butler poté napsal inspektorovi pozemních sil Alfonsu Maisovi zprávu, ve které podle magazínu Der Spiegel označil operační připravenost vozidel za sázku do loterie. „Bohužel se musím takto tvrdě vyjádřit. S obvyklou spolehlivostí německých pozemních vozidel to nelze srovnávat,“ citoval magazín generála.

Válka znásobila tržby českých zbrojařů

Domácí

Podle informací německé tiskové agentury DPA byly problémy s elektronikou, opotřebováním řetězových kol, jednoho z obrněnců postihl požár kabelů v prostoru pro řidiče a potíže byly i s funkčností střeleckých věží.

Generální tajemník opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU) Mario Czaja v televizi RTL prohlásil, že problémy obrněných vozidel Puma jsou nejen nepříjemné, ale také ponižující, proto by měl kancléř Olaf Scholz zasáhnout. „Doufáme, že tento týden bude jasno,“ dodal Czaja, jehož CDU je společně se sesterskou bavorskou Křesťansko-sociální unií (CSU) největší opoziční silou v parlamentu. Lambrechtová v pondělí označila kritiku z parlamentu za oprávněnou a uvedla, že do konce nadcházejícího týdne bude mít analýzu incidentů.

První bojová vozidla pěchoty Puma ze sériové produkce dostala německá armáda poprvé v roce 2015. V budoucnu mají plně nahradit dosluhující vozidla Marder, o která se německá mechanizovaná pěchota opírá od 70. let minulého století.

Zpackali, co šlo. New York Times rozkrývá pozadí Putinova kolosálního vojenského trapasu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám