Hlavní obsah

Na východě Rakouska se přes Velikonoce uzavřou obchody

Ve Vídni, Dolních Rakousech a Burgenlandu přes Velikonoce budou muset zavřít mimo jiné všechny obchody kromě těch, které poskytují nutné zboží denní potřeby. Opatření platná od 1. do 6. dubna mají ulevit náporu na nemocnice způsobeném rostoucím počtem nakažených koronavirem.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Část Rakouska uzavře před Velikonoci obchody

Článek

Pendleři například z České republiky se budou muset na začátku dubna na rakouských hranicích prokázat negativním testem na koronavirus dvakrát za týden. Dosud to stačilo jednou týdně. Kromě toho mají být zejména na hranicích s Českem, Slovenskem a Maďarskem posíleny kontroly, informovala dnes agentura APA.

Východ země je současnou vlnou covidu-19 zasažen nejvíce, ve větší míře než jinde v Rakousku se tam rovněž vyskytuje takzvaná britská varianta koronaviru, která je mnohem nakažlivější než původně převládající forma. Spolkový ministr zdravotnictví Rudolf Anschober prohlásil, že místním jednotkám intenzivní péče hrozí kolaps.

Sanitku s pacientem nepustili němečtí policisté přes hranici

Koronavirus

Východní spolkové země Rakouska mají téměř 300 nově nakažených na 100.000 obyvatel za sedm dní, což je výrazně nad celorakouským průměrem sedmidenní incidence (247). Podle ministra Anschobera to souvisí zejména se silným rozšířením britské mutace koronaviru. Proto je podle něj zapotřebí postavit proti pandemii "vlnolam".

Uzavřeny mají být kromě obchodů od Zeleného čtvrtka do úterý po Velikonocích také kadeřnictví a masážní salony. Kromě toho mají lidé během svátečních dnů chodit ven pouze na procházky, sportovat nebo kvůli vyřízení naléhavých záležitostí. Školy mají po Velikonocích na týden přejít na distanční výuku a poté se mají žáci do škol vrátit až po PCR testu.

První rozvolnění navrhne Blatný zřejmě o Velikonocích

Domácí

Pokud jde o zpřísnění režimu na hranicích s východními sousedy Rakouska, není podle zpráv z rakouských médií jasné, kdy požadavek dvou testů týdně vstoupí v platnost a kdy skončí.

„Východní Rakousko je mnohem silněji konfrontováno s britskou variantou, což souvisí i se sousedními zeměmi Slovenskem a Českem, kde je varianta silně rozšířená," řekl na tiskové konferenci dnes večer vídeňský starosta Michael Ludwig.

Německo prodloužilo stálé kontroly na hranicích s ČR a Tyrolskem

Evropa

Od 7. dubna budou moci být do obchodů či kadeřnictví vpuštěni pouze otestovaní lidé. Testy na koronavirus budou vyžadovány také v podnicích. Jako alternativa má být častěji využívána práce z domova. Povinnost nošení respirátoru třídy FFP2 má platit ve vnitřních prostorech, pokud tam člověk není sám, a venku při větším srocení lidí.

Rakousko v únoru uvolnilo už třetí plošnou uzávěru a povolilo otevřít všem obchodům. Za normálních okolností jsou v Rakousku téměř všechny obchody zavřené na velikonoční neděli a pondělí.

Přísnou a celoplošnou uzávěru plánovalo přes Velikonoce také Německo. Kancléřka Angela Merkelová ale nakonec chystané opatření zrušila.

Reklama

Výběr článků

Načítám