Hlavní obsah

Kerčský most je po útoku vodních dronů vážně poškozen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně dva mrtvé a jednoho zraněného si v pondělí časně ráno vyžádal útok na Kerčský most, který spojuje anektovaný ukrajinský poloostrov Krym s ruskou pevninou. Část mostu byla vážně poškozena, o několik metrů se posunula vozovka. Ruské úřady na mostě přerušily provoz. Dva lidé při incidentu zemřeli.

Poškozený krymský mostVideo: Reuters

 
Článek

Ruská Národní protiteroristická rada (NAK) potvrdila, že k útoku, který označila za teroristický, byly použity na dálku ovládané bezposádkové čluny. Původně ruské úřady mluvily jen o „mimořádné události“.

„V 3:05 (2:05 SELČ) byl podniknut útok bezposádkovými čluny na Krymský most,“ uvedla NAK. Při něm byla poškozena jedna sekce mostovky na části mostu pro automobily. „Zemřeli při tom dva dospělí a zraněno bylo jedno dítě,“ dodala NAK.

Ruský vyšetřovací výbor zahájil trestní stíhání kvůli spáchání teroristického útoku, uvedla agentura TASS.

Ruskem dosazený guvernér poloostrova Sergej Aksjonov informoval o „mimořádné situaci“ u 145. pilíře spojnice od ruské strany, tedy poblíž vyústění mostu na Krym. Podle stanice BBC se jeden z dílů mostovky po explozi propadl a další je poškozen. Na záběrech, které se po útoku objevily, je vidět poškození dolní části jednoho z dílů mostovky. Podle ukrajinské agentury Ukrinform byla poškozena část mostu mezi nejméně dvojicí pilířů.

Podle ruského ministerstva dopravy byla poškozena pouze vozovka na části mostu vyhrazené pro automobilovou dopravu: „Ministerstvo nepotvrdilo informace o poškození pilířů.“

Útok bezposádkových člunů

Vyjádření NAK potvrdilo, že šlo o útok vodními drony, o kterém se spekulovalo. Podle serveru RBK Ukrajina útok podnikly speciální jednotky námořních sil. „Most byl napaden na dálku ovládanými čluny. Bylo těžké se k mostu dostat, ale nakonec to bylo možné, uvedl zdroj RBK z ukrajinské tajné služby SBU.

„Podle našich informací byly v prostoru útoku u pilíře 145 nalezeny úlomky vodních skútrů,“ uvedl telegramový kanál Mash. Dodal, že ukrajinské speciální síly modernizovaly na dálku ovládané vodní skútry. K cíli se dostávají prakticky pod hladinou a nad ní ční jen několik centimetrů.

Zaútočily zřejmě dva takovéto čluny. Ruský kanál na Telegramu Gray Zone, spojený s wagnerovci, uvedl podle agentury Reuters, že byly slyšet dva silné výbuchy v 3:04 a 3:20.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Díra, která vznikla na mostě posunutím mostovky.

Ukrajinské vedení incident příliš nekomentovalo. Obecně se k němu vyjádřil mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov: „Nyní vidí celý svět mnoho kilometrů dopravních zácp a poškození konstrukce mostu. Pokud jde o komentáře k důvodům, nekomentujeme. Lze pouze citovat slova šéfa HUR Kirilla Budanova, že Krymský most je zbytečná stavba,“ řekl Jusov. Ukrajinské vedení se nikdy nevyjadřuje k incidentům na ruském území, nekomentovalo ani útoky drony na ruská vojenská letiště.

Natalija Humeňuková z ukrajinského velitelství Jih varovala, že může jít o ruskou provokaci.

Dvě oběti

Při incidentu zahynuli muž a žena. Jejich dcera utrpěla zranění, dodala agentura TASS. „Dnešní ráno začínáme s informací o nouzové situaci na Krymském mostě. Všichni jsme viděli video na internetu, kde je auto s číslem z Bělgorodské oblasti,“ uvedl její gubernátor Vjačeslav Gladkov na svém kanálu na Telegramu a upřesnil stav raněné: „Dívka byla zraněna, lehce zraněna. Nejhorší je, že její rodiče zemřeli.“ Dívce je 14 let.

Zastavený provoz

Krátce po třetí ráno ruské úřady informovaly o zastavení provozu a vyzvaly obyvatele, aby na most nevjížděli. Přerušena je i železniční doprava na mostě a nejezdí ani trajekty. Podle ruských úřadů byl železniční provoz obnoven. Koleje jsou vedeny po jiné části mostu paralelně s částí pro auta. Právě z vlaku lidé natáčejí poškozený most.

„Vzhledem k současné situaci žádám obyvatele a hosty poloostrova, aby se zdrželi cestování přes Krymský most a z bezpečnostních důvodů zvolili alternativní pozemní trasu přes nové regiony,“ uvedl Aksjonov. Jako „nové regiony“ Rusko označuje ukrajinskou Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast, které zčásti okupuje.

I přes tuto výzvu se na příjezdu k mostu z ruského Krasnodarského kraje vytvořila dopravní zácpa o délce asi čtyři kilometry. Krym je oblíbenou destinací ruských turistů.

Krymský nebo také Kerčský most o délce zhruba 19 kilometrů spojuje ruskou pevninu s anektovaným Krymem od května 2018. Loni v říjnu ho poškodila exploze, z níž Moskva obvinila Ukrajinu. Ta odpovědnost odmítala, nedávno se k ní ale přihlásila.

Ukrajina se poprvé přihlásila k útoku na Kerčský most

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám