Hlavní obsah

Ukrajina se poprvé přihlásila k útoku na Kerčský most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina se poprvé oficiálně přihlásila k útoku na Kerčský most, který spojuje okupovaný Krym s ruskou pevninou. Mohutný výbuch z loňského října komunikaci vážně poškodil, když se zřítila část vozovky a vzplály cisterny na železniční části stavby.

Foto: Profimedia.cz

Kerčský most krátce po výbuchu z loňského října.

Článek

Odpovědnost Kyjeva za tento incident přiznala náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová, když na svém účtu na sociální síti Telegram bilancovala 500 dní od začátku ruské agrese proti její zemi.

Mimo jiné poznamenala, že v sobotu uplynulo 273 dní od „prvního úderu na Krymský most s cílem zlomit logistiku Rusů“.

K výbuchu na mostě došlo loni 8. října. Rusko z něj vzápětí obvinilo Ukrajinu, která zpočátku odpovědnost za tento útok odmítla a později jej už nekomentovala. Řada čelných představitelů Ukrajiny nicméně útok uvítala.

Kerčský nebo též Krymský most byl otevřen za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina 15. května 2018. Díky 19 kilometrů dlouhé stavbě, která v přepočtu stála 80 miliard korun, Moskva získala přímé spojení s obsazeným poloostrovem, protože Kyjev pozemní cestu přes Ukrajinu blokoval.

Šéf Ruskem dosazené správy Krymu Sergej Aksjonov v neděli na sociální síti Telegram oznámil, že protivzdušná obrana sestřelila poblíž města Kerč v severovýchodní části Krymu střelu s plochou dráhou letu. Podle něj sestřelení rakety nezpůsobilo žádné škody na majetku ani nikoho nezranilo. Odkud byla podle něj raketa vypálena, Aksjonov neuvedl.

Představitelé místní správy zároveň oznámili, že byl dočasně přerušen provoz na Kerčském mostě. Důvody neupřesnili, podle ruských médií ale zjevně souvisely s informací o raketě nad Krymem. Provoz na mostě byl později obnoven, vytvořila se u něj nicméně kolona.

Výbuch na Kerčském mostě je prací ukrajinské tajné služby, tvrdí zdroj NYT

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám