Hlavní obsah

Na Evropu se žene vichřice. V Česku bude větrná a velmi teplá sobota

Aktualizováno

V Polsku, Německu, Rakousku, ale i na Slovensku bude během víkendu zuřit vichřice, varují meteorologové. Nejsilnější nárazy větru očekávají u pobřeží Baltského a Severního moře, tam by měly nárazy větru dosáhnout rychlosti 90 až 120 km/h, varuje německá meteorologická služba (DWD).

Ve Velké Británii už vítr řádíVideo: AP

 
Článek

Silný vítr přináší tlaková níže, kterou ve Velké Británii pojmenovali Otto a v Německu jí dali jméno Ulf.

Bouře už zasáhla Skotsko a sever Anglie s vichrem dosahujícím až 130 kilometrů v hodině. Ten zanechal desítky tisíc domovů bez elektřiny. Narušena byla vlaková doprava a také musely být zrušeny některé lety.

Evakuace v Kodani

Na severu Dánska a na jihu Norska byly zrušeny desítky vlakových a trajektových spojení. V Dánsku úřady vyzvaly řidiče lehčích vozidel, aby se nevydávali na mosty, včetně toho, který spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským městem Malmö.

V Kodani byli preventivně evakuováni obyvatelé věžáků, které byly postaveny na kopci koncem 50. let a z nichž některé mají až 13 pater, napsala agentura AP.

Tlaková níže s sebou přináší také vydatné srážky. V Německu by mělo do soboty spadnout kolem 30 litrů na metr čtvereční, píše server týdeníku Focus s odvoláním na německou meteorologickou službu (DWD).

V Polsku meteorologové počítají, že spadne zhruba 15 litrů na metr čtvereční. V poryvech vítr dosáhne rychlosti 80 až 100 kilometrů za hodinu, na pobřeží ještě zesílí, píše server tvn24.pl.

Foto: AP

Ve Velké Británii už vítr řádí

Střed bouře by se měl v sobotu přesunout přes Baltské moře směrem k Finskému zálivu a přijde teplotní zlom. Výrazně se ochladí, v noci bude opět mrznout. Sněžit začne od poloh kolem 500 metrů nad mořem. V horách napadne až sedm centimetrů nového sněhu.

Na pobřeží a v Pomořansku mohou poryvy větru dosáhnout rychlosti přes 100 km/h. Silný vítr způsobí, že pocitová teplota bude nižší než ta indikovaná teploměry.

Vítr se uklidní až v neděli, ale do oblasti začne proudit chladný vzduch ze severu a opět by mělo sněžit. Meteorologové předpokládají, že by měly spadnout až čtyři centimetry sněhu. V nižších polohách by měl padat sníh s deštěm.

Vítr se nevyhne ani Česku

Také v Česku bude větrno, upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová. Podle jejích slov bude foukat čerstvý jihozápadní až západní vítr o rychlosti 20 až 40 km/h, v nárazech 55 až 70 km/h, na horách dosáhnou nárazy větru 70 až 90 km/h.

Během soboty vítr ještě zesílí na rychlost 20 až 45 km/h, nárazy budou kolem 70 km/h, na horách až 110 km/h.

„Sobota by měla být v Česku největrnějším a také nejteplejším dnem týdne,“ řekla Novinkám Honsová. Už nejnižší ranní teploty budou vysoké, mezi 9 a 4 °C. Denní teploty vystoupí na 8 až 12 °C, na jižní Moravě až kolem 14 °C.

„Určitě se budou přepisovat tabulky teplotních rekordů. Například v Brně je pro 18. února teplotní rekord na 11,4 °C z roku 2020, z pražského Klementina z roku 1950 na 12 °C,“ dodala meteoroložka.

Přijde k nám v březnu mráz? Polární vír se může zhroutit

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám