Hlavní obsah

Na domy v Paříži někdo sprejuje Davidovu hvězdu, množí se antisemitské činy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská policie vyšetřuje, kdo na několik domů na jihu Paříže nasprejoval Davidovy hvězdy. Symbol, kterým nacisté v období druhé světové války označovali Židy, může podle prokuratury souviset s rasově či nábožensky motivovaným trestným činem. Podle francouzského ministra vnitra od vypuknutí bojů mezi Izraelem a Hamásem vzrostl počet antisemitských činů v zemi na více než osm stovek, policie vyslechla na 400 podezřelých

Foto: Profimedia.cz

Modrá hvězda se objevila na fasádách desítek domů v 14. pařížském obvodu

Článek

Modré hvězdy nastříkané přes šablonu se objevily na domech ve 14. pařížském obvodu. Podle prokuratury hrozí za poškození majetku s rasovým či náboženským motivem až čtyři roky vězení či pokuta do 30 000 eur (735 tisíc korun).

Podle starostky obvodu Carine Petitové odkazují na „praktiky ze 30. let a druhé světové války, které vedly k vyhlazení milionů Židů“.

„Lidé, kteří to udělali, měli jednoznačný záměr zastrašovat,“ řekl podle stanice RTBF předseda francouzské Unie židovských studentů (UEJF) Samuel Lejoyeux.

Kvůli válce v Gaze se celosvětově vzedmula nenávist vůči Židům

Evropa

Podobné kresby se objevily minulý týden na domech na několika pařížských předměstích. Jsou součástí vlny antisemitských činů, která se vzedmula po útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael a následné izraelské odvetě v Pásmu Gazy.

„Chápu obavu Francouzů židovského původu a chci jim říci, že je ochráníme,“ prohlásil v pondělí ministr vnitra Gérald Darmanin. Policie podle něho kvůli antisemitským činům dosud zadržela a vyslechla 414 lidí.

Úspěch Hamásu. I západní média přebírají jeho pohled a dělají z útočníka oběť

Hlas na poušti

Reklama

Výběr článků

Načítám