Hlavní obsah

Merkelová je třetím nejoblíbenějším politikem Německa, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová nadále patří mezi nejpopulárnější politiky spolkové republiky, a to navzdory kritice, které čelí kvůli svému přístupu k uprchlíkům, či neúspěchům, které utrpěla Křesťanskodemokratická unie (CDU) v několika posledních zemských volbách. V aktuálním průzkumu, který zveřejnil magazín Spiegel, skončila Merkelová na třetím místě.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Na otázku, jestli by v budoucnu měla hrát důležitou roli v německé politice, odpovědělo v případě kancléřky 59 procent dotázaných kladně. Merkelovou předstihli jen ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ze sociální demokracie (72 procent) a ministr financí Wolfgang Schäuble z CDU (64 procent).

Spolkový prezident Joachim Gauck, který už oznámil, že se nebude ucházet o druhé funkční období, skončil s 58 procenty hned za německou kancléřkou. Šéf koaliční sociální demokracie Sigmar Gabriel je se 47 procenty jedenáctý. O dvě místa výše je s 50 procenty bavorský premiér a předseda Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer.

V první desítce oblíbenosti jsou také ministryně obrany Ursula von der Leyenová a ministr vnitra Thomas de Maiziére (oba CDU). Von der Leyenová je s 52 procenty šestá a de Maiziére s 50 procenty sedmý až devátý.

Související témata:

Foto: Osman Orsal, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Průzkum agentury TNS se na konci září dotazoval 1006 Němců starších 18 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám