Hlavní obsah

Maďarský ministr na tajemné cestě do Běloruska. Je mi jasné, že to schytám, napsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó přiletěl v pondělí do Minsku, i když Bělorusko je nejbližším spojencem Ruska, které už téměř rok vojensky útočí na Ukrajinu. Cestu doprovodil obecným komentářem o potřebě otevřených komunikačních kanálů a předání výzvy k míru, s kým a konkrétně o čem bude v Minsku mluvit, ovšem neuvedl.

Foto: Facebook/Péter Szijjártó

Péter Szijjártó na návštěvě v Minsku

Článek

„Válka na Ukrajině je stále brutálnější a v bojích umírá stále víc lidí. Je potřeba zachraňovat životy lidí, a to je možné jen v míru,“ uvedl na sociální síti šéf maďarské diplomacie.

„Očividně mě mnozí budou za tuto návštěvu kritizovat,“ napsal Szijjártó ke své cestě do Běloruska. „Náš postoj je jednoznačný: komunikační kanály je potřeba udržovat otevřené. Pokud by to tak nebylo, nemohl bych dnes předat výzvu k míru,“ dodal ministr, který jako jeden z mála představitelů vlád členských zemí EU navštěvuje Rusko.

Co a s kým bude řešit, ale nespecifikoval.

Maďarsko podle ministra očekává, že i další země budou vystupovat v zájmu míru a budou se vyhýbat krokům, které válku prodlužují a eskalují.

Orbán zveřejnil fotku se Zelenským. V Bruselu se mu přitom vyhýbal

Evropa

Rusko na Západě podporuje názorovou linii, že dodávky zbraní určené k obraně napadené Ukrajiny válku eskalují a bez nich by se podařilo dojednat mír diplomatickou cestou. Ukrajina trvá na tom, že Rusko musí kompletně stáhnout svou invazní armádu z jejího území za mezinárodně uznanou hranici.

Jezdí do Ruska, schází se s Lavrovem

Szijjártó loni v červenci v Moskvě a v září v New Yorku jednal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, v říjnu se v Moskvě zúčastnil panelové diskuse s názvem Globální trendy v energetice: dnešek a zítřek a v listopadu se zúčastnil fóra o jaderné energetice Atomexpo v ruském městě Soči.

Maďarsko na základě dlouhodobého kontraktu odebírá ruský plyn.

Vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance dosud neschválilo Turecko a Maďarsko. Maďarský parlament by tak měl učinit na své březnové schůzi.

Muži vedli protiruské řeči. Za plánování sabotáže dostali v Bělorusku 14 a 16 let

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám