Hlavní obsah

Muži vedli protiruské řeči. Za plánování sabotáže dostali v Bělorusku 14 a 16 let

Běloruský soud poslal ve středu na 16 a 14 let do vězení Sjarheje Pleškuna (34) a Juryje Selviče (45) z města Mazyr na jihu země. Plánovali podle něj sabotáž na ruská vojska pobývající v Bělorusku. Chtěli prý vyrobit Molotovovy koktejly a domlouvali se, jak překazit transport ruských vojsk na Ukrajinu.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

Při domovní prohlídce se u nich našly prázdné lahve a policie to považovala za důkaz, že Molotovovy koktejly měli v plánu opravdu vyrobit. Malovali prý také obrázky a nápisy proti režimu.

O verdiktu informovalo Rádio Svoboda a server Naša Niva. Soudní proces se odehrál za zavřenými dveřmi, tedy s vyloučením médií a veřejnosti.

Policie zadržela Pleškuna a Selviče loni v březnu. Podle běloruské televize oba sledovala tajná policie KGB.

Selviče, který má tři děti, policie dvakrát zadržela za protesty proti vyhlášení autoritářského vládce Alexandra Lukašenka vítězem prezidentských voleb ze srpna 2020; jednou si odpykal 24 hodin v cele, podruhé vyvázl s pokutou. Finančně pomáhal rodinám politických vězňů. Jeho přátelé jsou přesvědčeni, že kromě řečí žádné záškodnické akce nepodnikl.

Pleškun má ženu a dva syny: jednoho v první třídě, druhému není ani rok. „Sjarhej je dobrý muž, otec a přítel. Je to opravdový chlap a takových je moc málo. On a Juryj se obětovali za svobodné Bělorusko,“ prohlásila známá obou odsouzených z Mazyru.

Ruský útok z Běloruska není v tomto pololetí pravděpodobný, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám