Hlavní obsah

Macron u Putina rozjíždí riskantní hru o mírového spasitele Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí odletěl do Moskvy na jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. V kroku, který je médii hodnocen jako extrémně rizikový, se pokusí od šéfa Kremlu získat závazky, které by vedly ke zmírnění napětí na Ukrajině. Mírová dohoda by mohla Macrona vyšvihnout do role světového lídra, a to krátce před volbami, ve kterých bude svůj mandát obhajovat.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Pokud mu to vyjde, stane se hrdinou, který zabránil útoku na Ukrajinu a vrátil Evropu na seznam diplomatických velmocí, a to vše právě včas před dubnovými prezidentskými volbami ve Francii,” píše ve svém článku server Politico.

Francouzská média si v posledních dnech všímají podobnosti s někdejším prezidentem Nicolasem Sarcozym, který v roce 2008 úspěšně zafungoval jako prostředník v konfliktu mezi Ruskem a Gruzií.

Agentura Bloomberg oznámila začátek invaze. Omylem

Evropa

„Míříme do Putinova doupěte, v mnoha ohledech je to jako hodit si mincí,” řekl agentuře Reuters o výsledku cesty zdroj blízký francouzskému prezidentovi.

Zaboduje u voličů?

Macronova mise by podle expertů mohla na voliče zafungovat, protože pokud uspěje, bude se Evropa moci opět považovat za silného hráče v oblasti mezinárodní politiky, a ne jen za někoho, kdo čeká v ústraní.

Napravo od Macrona: Pécressová ví, jak na to

Zahraniční

„Zahraniční politika vám volby nevyhraje, ale bude to taková připomínka, že Emmanuel Macron je státník mezinárodního formátu, a umožňuje mu to odlišit se od ostatních kandidátů ještě před vstupem do kampaně a ukázat, že je schopen zajistit existenci Francie na mezinárodní scéně,” řekl odborník na mezinárodní vztahy Cyrille Bret ze Science Po.

Na druhé straně je potřeba zmínit, že ne každý v Evropě je z Macronovy strategie nadšen. Jeho smířlivá vyjádření na adresu Putina některé partnery znervózňují. Jak již několikrát zaznělo z NATO, Západ je přesvědčen, že se nesmí nechat šikanovat a Putin ustoupí pouze po demonstraci síly.

Evropa se pře o postup kvůli krizi na Ukrajině

Evropa

Francouzský prezident po jednání s Putinem odletí v úterý do Kyjeva. V případě, že by v Moskvě pohořel, bude pro něj tato návštěva značně trapná, podotýká agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám