Hlavní obsah

Napravo od Macrona: Pécressová ví, jak na to

Právo, František Mrázek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valérie Pécressová, kandidátka francouzské pravicové strany Republikáni (LR), odsoudila, stejně jako celá opozice, drsné vyjádření prezidenta Emmanuela Macrona, jenž řekl, že chce „naštvat“ neočkované. Ale v srpnu 2020 sama vyzvala k sankcím proti odmítačům očkování, které by „obtěžovaly provinilce více, než oni obtěžují společnost“.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Valérie Pécressová na setkání opozičních republikánů v Paříži.

Článek

Také hlásá, že vládnímu hnutí Republika v pohybu (REM) chybí jasně definovaná ideologie a tím i konkrétní politická linie, což prý prezidentovi umožňuje měnit názory, jak se mu hodí.

To jí však nezabraňuje přejímat proklamace kontroverzního Érika Zemmoura a tajně ho podporovat, ač se Pécressová oficiálně od krajní pravice distancuje. Podle zdroje z jejího okolí, jak uvedl deník Le Monde, mají republikánští starostové pomoci Zemmourovi získat 500 podpisů od zvolených politiků, bez nichž se nemůže stát oficiálním prezidentským kandidátem.

Macron vyrazil do boje s neočkovanými. Chci je opravdu naštvat, prohlásil

Evropa

Pécressová tak chce oslabit vyhlídky Marine Le Penové, neboť věří, že Zemmourova hvězda kvůli jeho nulovým politickým zkušenostem sama pohasne.

Pak už by měla velkou šanci postoupit do druhého kola a stát se hlavní Macronovou konkurentkou. S největší pravicovou stranou za zády, jež má ve svých řadách mnoho zkušených politiků na nejvyšší úrovni, by její vyhlídky byly určitě větší než představitelů krajní pravice.

Trvalá témata: muslimové a ochrana hranic

Šéfka LR si nevede nijak zle. A to i přesto, že se do některých volebních témat, jež jí dnes přinášejí body, například do boje za vnitřní bezpečnost, pustila později než ostatní. O to důrazněji prohlašuje: „Je třeba vyčistit problémové čtvrti, eliminovat násilníky, zločince a caïdy.“

Le Penová požaduje odstranění vlajky EU z Vítězného oblouku

Zahraniční

V severní Africe tento pojem představuje muslimského funkcionáře, který kumuluje pravomoci soudce, vyššího správního úředníka a šéfa policie – familiárně též šéfa bandy, což politiky chrání před obviněním z útoku na menšiny. Ti v některých problémových oblastech nahrazují francouzský stát.

Zase to soužití?

Pécressová klade důraz i na obranu státu a Evropy. Silná dle ní je především „Evropa, která dokáže ochránit své vnější hranice“, přičemž musí bránit také své ekonomické zájmy.

Z výše uvedeného vyplývá, že největší naději na finále má právě kandidátka LR. Přiklání se k tomu mimo jiné Alain Minc, dlouholetý podporovatel Macrona, poradce několika vysokých politiků včetně prezidentů. Už se nechal slyšet, že bude volit Pécressovou. A to i přesto, že Macronovu kariéru hodnotí pozitivně, zejména jeho „perfektní evropskou a zahraniční politiku…, výborné zvládání pandemické i ekonomické krize“.

Francie před prezidentskou volbou: Noty udává krajní pravice

Evropa

Minc ale nevěří, že by se REM ve druhém volebním období podařilo získat nezbytnou většinu v parlamentu. Volby do Národního shromáždění se uskuteční v červnu, dva měsíce po volbách prezidentských. Znovuzvolení Macrona, ale ztráta většiny jeho strany v parlamentu by znamenaly, že Francie zažije opět tzv. období soužití. Macron by v něm jen těžko prosazoval nezbytné reformy.

Podobnou zkušenost nuceného „soužití“ levicového prezidenta a pravicového premiéra či naopak už Francie zažila několikrát, například za vlády Françoise Mitterranda a Jacquesa Chiraka.

Otevřenou otázkou proto zůstává, s jakými trumfy Macron vystoupí nyní. Nabízí se řada témat, která zatím nikdo příliš neřešil. Například jak přesvědčit velkou část obyvatelstva, především nejméně kvalifikované dělníky, že se jejich životní podmínky skutečně zlepší. Nedají se ani vyloučit různá protestní hnutí, jež by s takto rozdanými kartami mohla ještě zamíchat.

Reklama

Výběr článků

Načítám