Hlavní obsah

Macron nabídl sdílení jaderného arzenálu dalším zemím. Evropa nesmí být vazalem USA, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie by mohla své jaderné zbraně nabídnout k ochraně území dalších evropských zemí, připustil francouzský prezident Emmanuel Macron. „Věrohodná evropská obrana“ proti ruské hrozbě by měla jít dál než záruky nyní poskytované NATO, řekl šéf Elysejského paláce. Evropa by podle něj neměla být vazalem Spojených států. Francouzská opozice Marcona za jeho vyjádření o jaderných zbraních zkritizovala.

Foto: Yoan Valat, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Francouzská doktrína dosud připouští použití jaderných zbraní, pokud jsou ohroženy životní zájmy země, nyní však Macron řekl, že je otevřený dát těmto zájmům více „evropský rozměr“.

„Jsem pro otevření této debaty, která musí zahrnovat protiraketovou obranu, zbraně dlouhého doletu, jaderné zbraně pro ty, kteří je mají, nebo kteří mají na své půdě americké jaderné zbraně,“ řekl Macron podle webu Politico o víkendu v rozhovoru s regionálními médii.

„Francie si zachová svou specifičnost, ale je připravena více přispět k obraně evropské půdy,“ dodal.

Evropská legie. Unie vytváří společné síly rychlého nasazení, řekl Sikorski

Evropa

Francie, která má zhruba 300 jaderných hlavic, je jedinou jadernou velmocí v Evropské unii. Na kontinentu má svůj nukleární arzenál také Británie, která je však závislá na amerických technologiích. Americké jaderné zbraně má pak na svém území pětice dalších evropských zemí - jde o Německo, Itálii, Nizozemsko, Belgii a Turecko.

Vůči přílišné závislosti evropských zemí na USA v otázce bezpečnosti se Macron vymezil už minulý týden, když při projevu na Sorbonně varoval, že by Evropa „mohla zemřít“.

„Jak můžeme budovat naši suverenitu, naši autonomii, když nepřevezmeme odpovědnost za rozvoj našeho vlastního evropského obranného průmyslu?“ ptal se Macron. Evropa podle něj „musí ukázat, že nikdy není vazalem Spojených států a že také ví, jak mluvit se všemi ostatními oblastmi světa“.

Web Politico připomněl, že poprvé Macron použití francouzských jaderných zbraní pro celoevropskou obranu naznačil už v roce 2020, kdy ke „strategickému dialogu“ vyzval Německo. Nabídku však Berlín tehdy podle všeho nevyslyšel.

Polsko je připraveno rozmístit na svém území americké jaderné zbraně

Evropa

Opozice zprava i zleva zuří

Nynější Macronovy výroky o možném poskytnutí francouzských jaderných zbraní nadzvedly tamní opoziční představitele napříč politickým spektrem, reakce některých z nich přinesla agentura Reuters.

„Macron se stává národním nebezpečím!“ napsal europoslanec Thierry Mariani z partaje Národní sdružení, jehož nejvýraznější tváří je Marine Le Penová.

„Tyto komentáře jsou mimořádně závažné,“ vzkázal europoslanec za pravicové Republikány Francois-Xavier Bellamy. „Dotýkáme se podstaty francouzské suverenity,“ řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1.

„Jaderný odstrašující prostředek nelze sdílet,“ reagoval i poslanec Bastien Lachaud z krajně levicového uskupení Nepodrobená Francie. „Pod rouškou obrany evropské půdy chce Macron zlikvidovat strategickou autonomii Francie,“ varoval.

Macron se staví do role lídra evropské diplomacie. Některým spojencům to vadí

Svět

Výběr článků

Načítám