Hlavní obsah

Léto v Německu, lijáky ve Španělsku a Portugalsku. Počasí v Evropě ovlivňuje exhurikán Danielle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do Německa se vrací léto, Španělsko a Portugalsko čekají extrémní lijáky, kdy má napršet až 250 litrů na metr čtvereční. Počasí v Evropě ovlivňuje bývalý hurikán Danielle.

Foto: Marco Bello, Reuters

Ve Španělsku a Portugalsku očekávají silné lijáky.

Článek

„Danielle je první hurikán letošní sezony. Srpen byl neobvykle klidný. Taková situace se naposledy stala v roce 1997,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Danielle se vytvořil v tropických oblastech Atlantiku, vyhnul se Americe a nyní se ve formě tlakové níže pohybuje směrem k Pyrenejskému poloostrovu.

„Odtamtud vytlačuje teplý vzduch a přináší ochlazení a vydatné srážky,“ popisuje Honsová. Španělsko a Portugalsko čeká od pondělí nejen pád teplot, ale především extrémní deště. Spadnout by mělo 100 až 250 litrů na metr čtvereční. V obou zemích proto hrozí nebezpečí povodní.

V Německu se naopak opět otepluje. V pondělí a úterý by mohly hodnoty dokonce opět vystoupat až k téměř 30 stupňům.

Česko se bohužel na návrat léta těšit nemůže, ačkoliv v úterý se rtuť teploměrů dostane k 24 stupňům Celsia. „Ze severu se do České republiky dostává studený vzduch a ten bude ovlivňovat počasí,“ uvedla Honsová. V úterý začne během dne přibývat oblačnosti a večer se objeví místy déšť. Ještě ve středu by měly být vyšší teploty, ale už bude spíše oblačno, na severu převážně zataženo s deštěm. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C, na severu 20 až 24 °C. Do konce týdne se budou teploty pohybovat mezi 16 a 21 stupni Celsia a bude spíše oblačno.

V blízké době ovlivní počasí v Evropě další hurikán, a to Earl. Ten se vytvořil v tropických oblastech Atlantiku a nabírá úplně stejnou trasu jako Danielle, uvedla Honsová. Hurikán nad Atlantikem může mít dopad na počasí ve střední Evropě, a to se zpožděním většinou sedmi až 14 dnů. „Vliv na počasí u nás mají zejména ty hurikány, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států, slábnou a mění se na tlakovou níži. Po několika dnech mohou přes Atlantik doputovat až do střední Evropy. Přináší velmi větrné a deštivé počasí. Například v září 2017 počasí u nás ovlivňovaly exhurikány Maria a Lee. Přinesly velkou oblačnost, srážky a zesílení větru,“ popsala Novinkám Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám