Hlavní obsah

Lavrov: Složte zbraně a můžeme vyjednávat

– Moskva

Rusko je připraveno vyjednávat s Ukrajinou poté, co její síly složí zbraně, sdělil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov po jednání s lídry separatistů. Současně popřel, že by invaze na Ukrajinu byla krokem k okupaci. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle Lavrova dříve promarnil příležitost s Ruskem jednat.

Foto: Russian Foreign Ministry, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Nikdo neplánuje okupovat Ukrajinu,” prohlásil Lavrov, zatímco ruské síly bojují na Ukrajině. Podle jeho slov Rusko svého souseda „osvobozuje od neonacismu a militarismu”.

Lavrov uvedl, že Rusko má zájem na tom, aby si ukrajinský lid sám rozhodl o vlastní budoucnosti.

Vyhoďme Rusko ze SWIFT, nabádá šéf zahraničního výboru Bundestagu

Zahraniční

Rusko ve čtvrtek zahájilo pozemní, vzdušnou a námořní invazi na Ukrajinu, která je největším útokem na evropský stát od druhé světové války.

Řeči o neutrálním statusu jsou prý lži

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ráno podle ukrajinské agentury Unian uvedl, že Ukrajina je připravena zahájit s Ruskem jednání o neutrálním statusu, ale že požaduje bezpečnostní garance.

Ukrajina zůstala v boji sama, stěžuje si Zelenskyj

Evropa

„Ukrajina vždy ponechávala a ponechává prostor pro jednání. A to i nyní, když Rusko podniklo plnohodnotnou invazi. Tuto válku je nutné zastavit,” citovala slova poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Unian.

Lavrov na páteční tiskové konferenci uvedl, že Ukrajina lže, když zmiňuje svoji připravenost jednat o neutrálním statusu.

Zelenskyj: Rusové mě chtějí zabít, jednotky už jsou v Kyjevě

Evropa

V pátek by se měl ruský prezident Vladimir Putin setkat s Radou bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám