Hlavní obsah

Vyhoďme Rusko ze SWIFT, nabádá šéf zahraničního výboru Bundestagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT nesmí ztroskotat na neochotě Německa. Na Twitteru to napsal bývalý spolkový ministr životního prostředí a současný předseda zahraničního výboru Bundestagu Norbert Röttgen.

Foto: Profimedia.cz

Norbert Röttgen

Článek

„SWIFT je nejostřejší zbraň, kterou máme, a bylo řečeno, že bude použita v případě útoku. Vyloučení Ruska ze systému SWIFT se nesmí zaseknout na Německu!” napsal Röttgen.

Rozhodnutí o vyloučení Ruska ze SWIFT závisí na rozhodnutí Evropské rady, protože SWIFT jakožto nezávislá belgická společnost podléhá unijnímu právu. Lídři zemí EU se na čtvrtečním summitu neshodli na postupu v této otázce.

Biden ohlásil kroky proti Rusku. Matka všech sankcí se ale nekoná

Amerika

Český premiér Petr Fiala, stejně jako třeba zástupci pobaltských zemí, zastával v Bruselu názor, že by EU k tomuto razantnímu kroku přistoupit měla. Naopak Německo, Francie, Itálie a Kypr sankcionovat Rusko skrze SWIFT zatím nechtějí, napsal deník Guardian. Jiné zdroje k těmto zemím řadí i Maďarsko.

Že Česko prosazovalo uvalení této sankce, uvedl v pátek i ministr zahraničí Jan Lipavský. Novinky se na něj obrátily s dotazem, jaké státy byly proti, ale zatím nereagoval.

Johnson tvrdě tlačí na odstřižení Ruska od systému SWIFT, Německo je proti

Zahraniční

Britský deník Financial Times ve čtvrtek uvedl, že na evropské lídry „tvrdě tlačí” také britský premiér Boris Johnson.

Downing Street připouští, že pro krok označovaný médii jako „matka všech sankcí” bude potřebovat mezinárodní konsenzus. „Musíme to udělat společně,“ řekl FT jejich zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám