Hlavní obsah

Konzervativci se pokusí sesadit Trussovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tři konzervativní poslanci oznámili, že požadují odchod britské premiérky Liz Trussové. Ta je přitom v čele země teprve šest týdnů. Část konzervativních poslanců se pokusí sesadit premiérku už tento týden, píše Daily Mail. Labouristé chtějí, aby Trussová v pondělí předstoupila před parlament.

Foto: Daniel Leal, ČTK/AP

Britská premiérka Liz Trussová

Článek

Poslanci Crispin Blunt, Andrew Bridgen a Jamie Wallis veřejně prohlásili, že by Trussová měla odstoupit. Předseda labouristů sir Keir Starmer pak obvinil Trussovou, že „je v úřadu, ale ne u moci“.

Britský deník Daily Mail uvedl, že se část konzervativních poslanců pokusí tento týden Trussovou sesadit a že více než 100 poslanců je připraveno předložit potřebné podpisy pro vyslovení nedůvěry.

Trussová po měsíci odvolala ministra financí Kwartenga, nahradí ho Hunt

Zahraniční

Premiérka ve snaze obnovit důvěryhodnost svého kabinetu nahradila Kwasiho Kwartenga coby ministra financí zkušeným matadorem Jeremym Huntem. Nový správce státní kasy avizoval, že by zemi mohl čekat balíček zvýšení daní a výdajových škrtů, což by znamenalo naprostou otočku ve slibované ekonomické vizi.

Část konzervativních poslanců se obává, že premiérka vůbec neví, co dělá.

Předčasné volby? Spíš ne…

Celé léto přitom přes 200 tisíc členů strany hlasovalo v několikakolových volbách, aby zvolili nástupce Borise Johnsona. Z finálové dvojice Rishi Sunak - Liz Trussová nakonec vybrali konzervativci někdejší ministryni zahraničí. Uvedena do úřadu byla v září.

Britští labouristé by podle průzkumů drtivě porazili vládnoucí toryovce

Zahraniční

Podle pravidel strany nelze nového lídra zpochybnit oficiálními postupy nejméně rok po nástupu do funkce. Konzervativci však věří, že při dostatečném tlaku přinutí Trussovou, aby rezignovala sama.

Alternativní cestou by bylo vyvolání hlasování o nedůvěře vlády, ovšem otázkou je, zda by konzervativní poslanci kritičtí k premiérce byli ochotni hlasovat spolu s opozicí, když vidí v průzkumech, že by předčasné volby vynesly k moci labouristy.

Je tu ale ještě třetí možnost - konzervativci si prostě mohou změnit svá interní pravidla tak, aby mohli svou lídryni sesadit ihned.

Vydrží déle premiérka Trussová, nebo hlávka salátu? Britové se sázejí

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám