Hlavní obsah

Konec sezony se nepovedl. Chorvatsko zaplavily páchnoucí ploštice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Invaze kněžice mlhovité (Raphigaster nebulosa) trápí v posledních dnech Chorvatsko. Páchnoucí hmyz se usídlil v domech i bytech. Aktivní je ve dne v noci a nedá se už ani větrat, tvrdí místní. Otevřeným oknem se do místnosti okamžitě nastěhuje několik ploštic, popisují.

Foto: Profimedia.cz

Kněžice mlhovitá (Raphigaster nebulosa) v přirozeném prostředí

Článek

Závěr sezony se na Jadranu moc nepovedl. Páchnoucí kněžice mlhovité podle webu Jutarnji zaplavily prakticky celé Chorvatsko a na pobřeží Jadranu jsou obzvlášť aktivní. Nejsou pro člověka nebezpečné, jejich výrazný zápach je ale velmi nepříjemný.

„Začíná to být nesnesitelné,“ postěžovala si čtenářka webu dnevnik.hr. „Každý den jich několik najdu doma, o terase ani nemluvím. Vím, že kněžice nejsou nebezpečné, ale mám pocit, jako by zabraly můj dům i pověšené prádlo na zahradě,“ přiblížila. „A nejhorší je to v noci. Lehnete si do postele a oni bzučí, létají a přistávají kolem vás,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Kněžice mlhovitá - detail. Ilustrační foto

Podle Luciji Šeričové Jelaskové, profesorky ze záhřebské univerzity, se kněžice stěhují do lidských obydlí, protože jim instinkt velí hledat teplé místo k zimnímu spánku. „Lidé se ale nemusí bát, že se jim doma přemnoží. Znovu rozmnožovat se začnou až na jaře venku,“ vysvětlila.

Web Jutarnji radí, aby si lidé do oken pořídili sítě. V hotelích a pronajímaných apartmánech by měly být samozřejmostí. S odkazem na odborníky Jutarnji připomíná, že kněžice mlhovité mají rády žlutou barvu. Proto lidé mohou umístit dál od domu několik žlutých papírů či předmětů, aby se hmyz na ně slétal.

Web také varuje, že kněžice vypouští nejvíc páchnoucí tekutiny, když se brání. Proto odborníci nedoporučují na ploštice šlapat. „Mnohem lepší je odchytit je do plastového kelímku a vyhodit ven,“ přimlouvá se za „humánnější“ řešení Jutarnji.

(V předchozí verzi článku jsme uvedli, že se jedná o brouka. Jde o nepřesnou informaci, kněžice patří do řádu Heteroptera, tedy ploštic - pozn. red.)

Nikdo není v bezpečí. Paříž zaplavily štěnice, jsou v MHD i kinech

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám