Hlavní obsah

Klimatičtí extremisté se chystají ochromit Bavorsko. Budeme tvrdě trestat, pohrozil jim premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatičtí extremisté hodlají příští týden ochromit Bavorsko. Chtějí tak učinit v době, kdy se na ostrově Herreninsel na hornobavorském jezeře Chiemsee uskuteční oslavy 75. výročí vzniku německé ústavy. Zemský premiér Markus Söder radikály důrazně varoval a pohrozil jim razantními postihy.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér Markus Söder

Článek

Stoupenci hnutí „Letzte Generation“ („Poslední generace“) podle deníku Bild načasovali ohlášené protesty k výročí vzniku ústavy záměrně. Kdy a kde přesně demonstrace uspořádají, neupřesnili.

Mnozí obyvatelé Bavorska se v každém případě obávají nepříjemností způsobenými tím, že se aktivisté budou přilepovat k silnicím a blokovat dopravu, jak to učinili už v mnoha německých a rakouských městech. Bavorské dálnice přitom využívají i mnozí turisté z Česka při cestě do Alp nebo do Itálie a Francie.

„Říkáme ano ochraně klimatu, ale ne klimatickým aktivistům, kteří se přilepují k silnicím. V právním státě nebude mít ´Letzte Generation´ žádný rabat,“ zdůraznil Söder. Ujistil, že kdo bude páchat trestné činy nebo přestupky a ohrožovat přitom ostatní, „musí v Bavorsku počítat se všemi zákonnými důsledky“.

Organizátoři protestů ale považují své akce v Bavorsku za legitimní právě vzhledem k uvedenému výročí. „Jdeme do Bavorska do ulic, protože budeme protestovat proti porušování ústavy spolkovou vládou v té spolkové zemi, kde se před 75 lety začala psát naše ústava,“ uvedli v prohlášení.

Viní vládu kancléře Olafa Scholze, že dělá nedostatečná opatření na ochranu klimatu a „vystavuje tím lidstvo klimatické katastrofě“.

Ústava SRN začala vznikat v srpnu 1948 na zámku na jezeře Chiemsee, kde se sešlo 26 delegátů z tehdejšího amerického, britského a francouzského sektoru válkou zničeného Německa. Účastníci akce dva týdny jednali o tom, jaké hodnoty bude západní část Německa vyznávat. Nový parlament pak ústavu schválil o necelý rok později, v květnu 1949, kdy vznikla Spolková republika Německo.

„Změny klimatu také nemají letní přestávku.“ Extremisté zablokovali vídeňskou aglomeraci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám