Hlavní obsah

Když Gazané zabijí vůdce Hamásu, válka bude kratší, uvedl izraelský ministr obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský ministr obrany Jo’av Galant v sobotu na tiskové konferenci slíbil, že Izrael zabije Jahjáa Sinvára, vůdce teroristického hnutí Hamás v Gaze. „Pokud nás obyvatelé Gazy předběhnou, zkrátí to válku,“ doplnil Galant.

Foto: Pedersen Britta, ČTK

Izraelský ministr obrany Jo’av Galant na snímku při podpisu dohody o prodeji izraelského systému protiraketové obrany Arrow 3 Německu

Článek

Galant také prohlásil, že Hamás nemá žádné limity. Za masakr ze sedmého října tohoto roku je podle Galanta odpovědné vedení Hamásu. „My se k němu dostaneme. Dostaneme se k Sinvárovi a zlikvidujeme ho. Pokud nás obyvatelé Gazy předběhnou, zkrátí to válku,“ prohlásil podle serveru The Times of Israel Galant.

„Po konci války nebude v Gaze žádný Hamás. Nebude hrozit žádné bezpečnostní riziko z Gazy vůči Izraeli a Izrael bude mít absolutní svobodu k přijetí jakýchkoliv bezpečnostních opatření vůči komukoliv, kdo v Gaze zvedne hlavu (aby hrozil Izraeli),“ řekl Galant s tím, že na eliminaci Hamásu z Gazy Izrael spolupracuje se Spojenými státy.

Galant také uvedl, že Izrael nemá žádný zájem na válce s Hizballáhem. Nicméně zdůraznil, že izraelské letectvo šetří většinu svých sil na případný vývoj v tomto směru. Pokud vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh „udělá tu chybu“ a rozhodne se jít do války, zpečetí tím podle Galanta osud Libanonu.

Co bude dál s Pásmem Gazy? Izrael má před sebou jen samá špatná řešení

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám