Hlavní obsah

Co bude dál s Pásmem Gazy? Izrael má před sebou jen samá špatná řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Bez ohledu na to, jak tvrdě židovský stát v Pásmu Gazy zasáhne, odpor proti Izraeli bude pokračovat dál a „efektivní“ taktiku úplného vyhlazení si Tel Aviv nebude moci s ohledem na své spojence dovolit. Na těchto tezích se shoduje většina odborníku oslovená listem The New York Times.

Foto: Hatem Ali, ČTK/AP

Zvyšující se počet mrtvých civilistů v Pásmu Gazy hraje proti Izraeli, míní analýza NYT. Na snímku situace po zásahu izraelské rakety v Rafáhu

Článek

„Představa, že se existence či snad legitimita Hamásu odvíjí od jeho vojenských úspěchů, je zcela mylná. (…) Jakoukoli porážku budou úspěšně prodávat jako mučednický boj za osvobození Palestinců – a kolo násilí bude pokračovat.“ Tak temnou vizi nastínila v analýze aktuálního konfliktu, kterou přinesl deník The New York Times (NYT), Lina Chátibová, ředitelka Ústavu blízkovýchodních studií na londýnské Univerzitě SOAS.

Názory odborníků oslovených NYT lze většinově shrnout do teze, že Izrael sice může relativně snadno vyhrát v Gaze válku, ale mnohem těžší bude prosadit přijatelný mír. Židovský stát podle nich nemá za současné situace – která v dohledné době vylučuje restart jednání o tzv. dvoustátním řešení – na výběr jiná než špatná řešení.

„Můj opravdový domov je v Gaze.“ Někteří bývalí židovští osadníci už vyhlížejí návrat

Blízký a Střední východ

Podle Lawrence Freedmana, emeritního profesora na King’s College London, může mít Stát Izrael velké schopnosti ve vojenské oblasti, pokud si však postaví příliš velké politické cíle, povede to nevyhnutelně k neúspěchu. Příkladů z nedávné doby je podle něj mnoho včetně nepovedených amerických angažmá v Iráku či Afghánistánu.

„Nemohou to okupovat navždy“

Freedman argumentuje, že Izrael nebude moci Pásmo Gazy okupovat navždy, i kdyby to skutečně měl v úmyslu. A nebude ani možné tamní Palestince někam „vymístit“, mimo jiné proto, že sousedící Egypt je také nechce.

Nizozemský diplomat Robert Serry, který v minulosti působil jako zvláštní vyslanec OSN pro mírový proces na Blízkém východě, věří, že bude možné časem „nějakým způsobem“ obnovit autoritu Palestinské samosprávy v Pásmu Gazy. Ta nyní vykonává částečnou jurisdikci pouze nad Izraelem okupovaným Západním břehem Jordánu. „Pokud budou Izraelci nadále ignorovat palestinskou otázku, časem se násilí vrátí, i kdyby se jim podařilo Hamás jako organizaci zničit,“ myslí si bývalý diplomat.

Invaze ano, nebo ne? Zatím se hovoří o odkladu kvůli rukojmím

Zahraniční

Armádní experti upozorňují, že z izraelského hlediska teoreticky existuje pro Gazu „efektivní“ taktika – totiž taktika spálené země, jakou např. praktikoval v syrské občanské válce tamní diktátor Bašár Asad.

„Brutální postup bez ohledu na počet civilních obětí by jistě snížil možnost jakési recidivy. (…) To si ale Izrael s ohledem na své západní protektory nebude moci dovolit,“ míní Tom Beckett, penzionovaný generál britské armády. Podle něj již nyní sílí apely na Izrael od nejbližších spojenců, jako je USA či Spojené království, aby minimalizoval násilí vůči civilistům a dodržoval ženevské konvence – a to ještě pozemní ofenziva ani nezačala.

V Izraeli nicméně evidentně existují síly, kterým by tento „efektivní“ postup nebyl proti mysli. Jonathan Conricus, jeden z mluvčích izraelské armády, se před několika dny v internetovém poselství k proizraelské lobbistické skupině ve Washingtonu nechal slyšet: „I přes to, že některé scény z Gazy v následujících dnech budou těžko stravitelné – ne tak hrozné jako ty z kibuců Be'eri a Kfar Aza, ale budou těžko stravitelné –, žádám vás, abyste vytrvali v naší podpoře. (…) Nesmí se opakovat to, aby nás názory jiných států opět omezovaly v dosažení oprávněných cílů Státu Izrael.“

Reklama

Výběr článků

Načítám