Hlavní obsah

Johnson tvrdě tlačí na odstřižení Ruska od systému SWIFT, Německo je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson „velmi tvrdě“ prosazuje vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, což by znamenalo zásadní ránu pro tamní banky a jejich schopnost obchodovat za hranicemi Ruské federace, píše deník Financial Times. Německý kancléř Olaf Scholz však varuje, že tento krok ani on, ani Brusel nepodpoří.

Foto: Jeff Mitchell, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Pan premiér o to velmi usiluje a tlačí na to,“ řekl britský úředník v souvislosti se snahou vyloučit Rusko ze SWIFTu. Johnson tuto myšlenku údajně také nadnesl na středečním setkání s vedením londýnské City, kde většina bank sídlí.

Downing Street připouští, že pro takový krok označovaný médii jako „Matka všech sankcí” bude potřebovat mezinárodní konsensus. „Musíme to udělat společně,“ řekl FT jejich zdroj.

EU se k odstřihnutí Ruska od SWIFTU zatím nemá

Ekonomika

Johnson bude chtít ostatní přesvědčit při čtvrtečním virtuálním jednání skupiny G7. USA zatím takový krok nezvažují a státy Evropské unie jsou v otázce rozděleny.

Zatímco pobaltské země a Polsko patří k těm, kdo v tomto tématu prosazují razantní linii, ostatní jsou opatrnější. Olaf Scholz, německý kancléř, ve čtvrtek Johnsona varoval, že vyloučení Ruska ze SWIFTu nepodpoří.

Britské sankce: Oligarchové už nebudou mít v Londýně úkryt. Aeroflot má zákaz

Evropa

Za EU rozhodnou v Bruselu lídři na mimořádném summitu.

Zelenskyj na vyloučení Ruska ze SWIFTu spoléhá

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně vyzývá mezinárodní společenství, aby k této „sankci“ přistoupilo.

„Balíček dalších tvrdých sankcí vůči Rusku ze strany EU se již blíží. Probral jsem všechny podrobnosti s (francouzským prezidentem) Emmanuelem Macronem. Požadujeme odpojení Ruska od SWIFTu, zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou a další účinné kroky k zastavení agresora,“ napsal na Twitteru.

Hanba! skandovaly davy protestující před ruskou ambasádou v Praze

Domácí

Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci (SWIFT) je belgická nezávislá společnost sloužící jako zprostředkovatel a vykonavatel finančních transakcí v mezinárodním platebním styku.

SWIFT používá více než 11 tisíc bank a finančních institucí po celém světě a denně zpracovává asi 42 milionů příkazů, čímž usnadňuje transakce v hodnotě bilionů dolarů. Před dvěma lety připadalo na Rusko 1,5 procenta transakcí.

Jak potrestat Rusko? Západ zvažuje odpojení od SWIFT nebo stopku pro Nord Stream 2

Ekonomika

Odříznutí od systému SWIFT by ruským bankám nezabránilo v provádění přeshraničních transakcí, ale jejich provádění bylo obtížnější a výrazně dražší. Zahraniční obchody by se spoléhaly na využívání méně efektivních komunikačních nástrojů, jako je e-mail a telex, vysvětluje ve svém článku deník FT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám