Hlavní obsah

Hanba! skandovaly davy protestující před ruskou ambasádou v Praze

Právo, Novinky, ČTK, jap, mip, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Praze i dalších městech se ve čtvrtek konalo několik protestů proti ruské invazi na Ukrajinu. Demonstrace na podporu Ukrajiny jsou v metropoli nahlášeny i na následující dny. V Praze se demonstranti ve čtvrtek okolo 19. hodiny přesunuli z Václavského náměstí před budovu ruské ambasády v Praze. Akci zakončil po 20. hodině společný zpěv české a ukrajinské hymny.

Záznam: Demonstrace před ruskou ambasádou v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Před ruskou ambasádou se okolo 19. hodiny sešlo několik tisíc lidí. Podle reportéra Novinek bylo v tu chvíli na místě zhruba 1500 lidí, další zhruba tisícovka zamířila na místo z Václavského náměstí.

Policie nakonec odhadla počet účastníků na 2000. Kromě zadržení dvou protestujících kvůli postříkání části budovy barvou, neměla policie důvod k zásahu, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Demonstrace před ruskou ambasádou v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

S projevem vystoupil také senátor Marek Hilšer, který vyzval k dodávce zbraní na Ukrajinu a úplné mezinárodní izolaci Ruska. K dodávce zbraní a munice vyzvali českou vládu také zástupci aktivistické skupiny Kaputin, kteří rovněž požadovali omezení činnosti proruských médií a dalších organizací v Česku. Akci oficiálně zakončil po 20:00 zpěv české a ukrajinské hymny.

Akce v centru

Ještě před demonstrací u budovy ruské ambasády se lidé sešli v centru města. Na piazzettě u Nové scény zahrál v podvečer orchestr Národního divadla ukrajinskou hymnu. Sešlo se tam odhadem 300 až 400 lidí. Řada z nich s ukrajinskými vlajkami.

„Lidé zpívali a řada z nich také brečela,“ přiblížil reportér Novinek, podle nějž velkou část tvořili Ukrajinci, ale dorazili i Češi.

Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Od 17 hodin začala akce na Václavském náměstí. „Společně ukážeme, že za Ukrajinou stojíme a o Ukrajinu stojíme! Ukrajina je odvážná, statečná a silná země. Tak ji v tom podpoříme, jak můžeme!“ stálo v pozvánce na večerní událost, u níž jsou jako pořadatelé uvedeni Marharyta Golobrodská a Michal Majzner.

Podle policie se protiválečného protestu zúčastnily zhruba tři tisíce lidí. Akce skončila po necelé hodině.

Policie v Moskvě i v Petrohradu rozhání protesty proti válce a zatýká

Evropa

Na Václavském náměstí i před ambasádou lidé demonstrovali už od dopoledne.

Na náměstí v centru metropole už kolem poledne protestovalo proti ruské invazi na Ukrajinu asi 100 lidí, před ruskou ambasádou bylo v tentýž čas několik desítek demonstrantů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace na podporu Ukrajiny na Václavském náměstí v Praze

Akci před ruskou ambasádou v Praze pořádalo uskupení Modlitba za Ukrajinu. Tomáš Trusina za uskupení uvedl, že na programu bude vyjádření podpory Ukrajincům, podpora provolání ruských občanů „Hlavně ne válku“ a modlitby.

FOTO: Lidé v centru Prahy vyjádřili solidaritu s Ukrajinou

Domácí

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman sdělil, že protesty jsou nahlášeny do 27. února u ruské ambasády a na Václavském náměstí. Až na jednu z nich jsou všechny svolány na podporu Ukrajiny a proti ruské agresi. Většina akcí je naplánována na odpolední a podvečerní hodiny.

Na sobotu je pak ohlášena na 10:00 u ruské ambasády akce na podporu Ruska a v neděli od 13:00 a 14:00 dvě akce na podporu Ukrajiny u ambasády, respektive na Václavském náměstí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace na podporu Ukrajiny na Václavském náměstí v Praze

Protesty se konaly i v dalších městech. V Brně se na podporu Ukrajiny narychlo sešlo asi 500 studentů. Pěšky se vydali od Fakulty sociálních studií k ruskému a pak k ukrajinskému konzulátu.

Asi 200 lidí se podle odhadu v podvečer na brněnském náměstí Svobody přišlo pomodlit za Ukrajinu. Akce se zúčastnili i Rusové či Kazaši.

Pietní akt na podporu Ukrajiny v LiberciVideo: Právo

V Liberci se na pietním aktu u památníku libereckých obětí z 21. srpna 1968 před místní radnicí vyjádřilo zhruba 250 lidí. Akce se účastnila řada Ukrajinců žijících v Liberci a také představitelé města a Libereckého kraje. Zazněla ukrajinská i česká hymna, Bratříček Karla Kryla i úryvek z rozhovoru s Václavem Havlem, v němž někdejší prezident mluvil o tom, že Ukrajina je ve sféře vlivu celého světa.

Akci pořádala liberecká radnice a v podpoře Ukrajiny chce pokračovat. Liberečtí zastupitelé ve čtvrtek schválili usnesení, v němž vyzvali vládu, aby přijala vůči Rusku co nejtvrdší opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám