Hlavní obsah

Izraelský ministr označil americké vyšetřování smrti novinářky za chybu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr obrany Benny Ganc v pondělí potvrdil, že Spojené státy začaly vyšetřovat zastřelení reportérky televize Al-Džazíra Šírín abú Aklahové a označil to za velkou chybu, píše agentura AP. Podle Gance Izrael nehodlá v tomto vyšetřování spolupracovat.

Foto: Youssef Abu Watfa//APAIMAGES, Profimedia.cz

Palestinci drží plakáty zobrazující novinářku Al-Džazíry Šírín abú Aklahovou.

Článek

Ganc vydal prohlášení na Twitteru, v němž uvedl, že Izrael dal Spojeným státům jasně najevo, že „nespolupracujeme na jakémkoliv externím vyšetřování“. „Rozhodnutí amerického ministerstva spravedlnosti vyšetřovat nešťastnou smrt Šírín abú Aklahové je vážnou chybou,“ uvedl ministr s tím, že Izrael provedl vlastní „nezávislé a profesionální“ vyšetřování. „Nedovolíme zasahování do vnitřních záležitostí Izraele,“ dodal.

Palestinská novinářka abú Aklahová, která měla také americké občanství, byla zastřelena 11. května, když pracovala na reportáži o izraelské vojenské operaci v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu. Na hlavě měla helmu a měla rovněž ochrannou vestu označenou viditelně novinářským logem.

Při izraelské razii na Západním břehu zastřelili novinářku Al-Džazíry

Zahraniční

Izraelské vyšetřování smrti 51leté reportérky v září dospělo k závěru, že ji pravděpodobně neúmyslně zastřelil izraelský voják, ale že nešlo o cílený útok. Palestinští činitelé, rodina novinářky a Al-Džazíra naopak Izrael viní z cíleného útoku, píše AP.

Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti na žádost agentury AP o komentář ke Gancovu prohlášení zatím nereagoval. Podle AP není jasné, kdy bylo americké vyšetřování zahájeno a co bude znamenat. Vyšetřování izraelských operací ze strany USA by však bylo vzácným krokem, který by mohl otřást pevným spojenectvím mezi oběma zeměmi, píše agentura.

Není neobvyklé, aby americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nebo jiné americké orgány vyšetřovaly nepřirozená úmrtí nebo zranění amerických občanů v zahraničí, zejména pokud se jedná o státní zaměstnance. Taková samostatná vyšetřování však nejsou pravidlem a je vzácné, ne-li bezprecedentní, aby se odehrávala ve spojenecké zemi, jako je Izrael, který je ve Washingtonu uznáván jako stát s důvěryhodným a nezávislým soudním systémem, píše AP.

Reportérku Al-Džazíry zřejmě neúmyslně zastřelil náš voják, přiznal Izrael

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám