Hlavní obsah

Írán s Ruskem mění drony za pomoc s jaderným programem, píše ISW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán už začal využívat závislost Ruska, kterému chybí přesně naváděná munice, na dodávkách bezpilotních letounů, aby získal pomoc při posilování svého jaderného programu. Uvádí to zpráva Institutu pro studium války (ISW).

Foto: Profimedia.cz

Silueta íránského dronu Šahíd-136

Článek

Rusko začalo drony na Ukrajině intenzivně využívat v posledních týdnech zejména k útokům na energetickou infrastrukturu. „Rusko nakupuje íránské zbraňové systémy, aby vyřešilo problém vlastního vyčerpaného arsenálu přesně naváděné munice,“ stojí ve zprávě ISW.

Informaci o tom, že se Írán obrátil na Rusko s pomocí při získávání dalších jaderných materiálů a při výrobě jaderného paliva, přinesly na konci týdne americké tajné služby. Palivo by mohlo urychlit snahy Íránu o vytvoření jaderné zbraně.

Írán požádal Rusko o pomoc s jaderným programem, obávají se Američané

Zahraniční

Podle ISW se snaží využívat závislost Rusů na jeho zbraňovém arsenálu. V sobotu přitom íránští představitelé poprvé potvrdili, že své drony do Ruska dodali, byť tvrdí, že pouze před válkou a v malém množství. Takovému tvrzení se Ukrajinci vysmáli.

„Žádosti o jadernou pomoc společně s potvrzením dodávek dronů poukazují na to, že íránští představitelé mohou mít v úmyslu jasněji definovat bilaterální bezpečnostní vztahy s Ruskem, ve kterých budou rovnocennými partnery,“ stojí ve zprávě ISW.

Kreml se přitom dlouhodobě navenek staví proti tomu, aby Írán disponoval jadernými zbraněmi.

Írán přestal zatloukat. Sebevražedné drony Rusům dodal

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám