Hlavní obsah

Írán požádal Rusko o pomoc s jaderným programem, obávají se Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán požádal Rusko o pomoci při posilování svého jaderného programu, zjistili američtí zpravodajci. Teherán hledá záložní plán pro případ, že by se mu nepodařilo uzavřít trvalou jadernou dohodu se světovými mocnostmi.

Foto: Profimedia.cz

Úřadující íránský prezident Ebráhím Raísí

Článek

Informace amerických tajných služeb naznačují, že Írán požádal Rusko o pomoc při získávání dalších jaderných materiálů a při výrobě jaderného paliva. S odkazem na zdroje z tajných služeb o tom informovala stanice CNN.

Toto palivo by mohlo Íránu pomoci s napájením jaderných reaktorů a potenciálně by mohlo zkrátit takzvaný „breakout time“, který Írán potřebuje vytvoření jaderné zbraně.

Co je to breakout time

„Breakout time“, „breakout capacity“ nebo prostě „breakout“ označuje odhadovaný časový rámec, ve kterém Írán vyrobí dostatek obohaceného uranu pro výrobu jedné jaderné zbraně.

Není jasné, zda Rusko souhlasilo, že Íránu pomůže. CNN připomíná, že Kreml se dlouhodobě navenek staví proti tomu, aby Írán disponoval jadernými zbraněmi.

EU řeší další sankce na Írán kvůli balistickým raketám pro Rusko

Válka na Ukrajině

Zpráva přichází uprostřed čím dál více se prohlubujícího partnerství mezi Íránem a Ruskem. V posledních měsících Rusko využívá desítky íránských dronů a dalšího vybavení pro použití ve válce na Ukrajině.

Moskva na oplátku zase radí Teheránu, jak potlačit sílící protestní hnutí, píše CNN.

Írán tvrdí, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům a že formálně vývoj zbraní zastavil. Američtí představitelé však uvedli, že íránské aktivity v oblasti obohacování uranu značně překročily parametry jaderné dohody z roku 2015 a že „breakout time“ už je dnes otázkou měsíců.

Šokující video z Teheránu. Policisté zmlátí demonstranta, přejedou ho motorkou a střelí

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám