Hlavní obsah

Írán přestal zatloukat. Sebevražedné drony Rusům dodal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Írán poprvé potvrdil, že Rusům dodal své bezpilotní letouny, které ruská armáda využívá k útokům na Ukrajině. Podle listu Guardian to v sobotu potvrdil íránský ministr zahraničí. Doplnil, že se jednalo o malý počet dronů, které jeho země dodala ještě před válkou na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Start íránských dronů. Ilustrační foto

Článek

„Dodali jsme omezené množství dronů do Ruska několik měsíců před válkou na Ukrajině,“ uvedl íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Popřel, že by Teherán v dodávkách pokračoval i nyní.

Představitele blízkovýchodní země přitom doposud popírali jakékoliv dodávky zbraní do Ruska. Rusové íránské bezpilotní letouny Šahíd-136, takzvaně „sebevražedné drony“ v posledních týdnech využívají zejména k útokům na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Íránský ministr zahraničí teď tvrdí, že vůbec nemá informace o tom, že by Rusko drony na Ukrajině využívalo k bojům, a že země podporuje snahy o zastavení konfliktu. Jak došlo k tomu, že íránští instruktoři na Krymu školí ruské vojáky, jak zacházet s drony, už Amírabdolláhján nevysvětlil.

Ukrajina: Teherán je spoluvinen

Podle ukrajinské rozvědky by Írán měl také brzy začít do Ruska dodávat balistické rakety krátkého doletu. Chystanou dodávku těchto střel a dalších dronů potvrdili agentuře Reuters dva nejmenovaní vysoce postavení íránští činitelé a dva íránští diplomaté.

„Tento povyk způsobený některými západními zeměmi, že Írán poskytl Rusku rakety a bezpilotní letouny, aby pomohl válce na Ukrajině – ta část s raketami je zcela mylná,“ citovala ho oficiální tisková agentura IRNA. „Část týkající se dronů je pravdivá a my jsme Rusku poskytli malý počet dronů několik měsíců před válkou na Ukrajině.“

Na vyjádření íránského ministra zahraničí reagoval mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. „Teherán by si měl být vědom toho, že důsledky spoluúčasti na zločinech ruské agrese proti Ukrajině budou mnohem větší než přínosy spojené s podporou Ruska,“ uvedl na Facebooku.

Nikolenko dodal, že Ukrajina bude nadále přijímat nejpřísnější opatření, aby zabránila Rusku používat íránské zbraně k zabíjení Ukrajinců.

Rusové čekají dodávku dalších íránských dronů a balistických raket

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám