Hlavní obsah

Írán posílá Rusku munici přes Kaspické moře, píše WSJ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán posílá přes Kaspické moře do Ruska munici, kterou tamní armáda používá na Ukrajině. Napsal to v úterý deník The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní letouny Šáhid, kterými Írán zásobuje Rusko. Ilustrační foto.

Článek

Podle listu, který cituje nejmenované „blízkovýchodní představitele“ a blíže neupřesněné dokumenty, se jedná o „objemné dodávky“: za posledních šest měsíců poslal Teherán Moskvě touto cestou více než 300 tisíc dělostřeleckých granátů a milion nábojů.

Írán podle WSJ dodává Rusku především své sebevražedné drony Šáhid, které jsou používány pro útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Na tu se Moskva ve velkém zaměřila v reakci na říjnový bombový útok na Kerčský most spojující Krym s ruskou pevninou.

Rusko znovu zaútočilo íránskými šáhidy

Evropa

Američané a jejich spojenci nyní zvažují, jak dodávky zbraní z Íránu do Ruska utnout, dodal list s tím, že jakékoliv omezení by ovšem vyžadovalo spolupráci postsovětských zemí v regionu. Pro ostatní dodávky zbraní Rusku používá Írán podle Washingtonu zejména nákladní letouny, což „takřka znemožňuje zasáhnout“, podotkl WSJ.

Západ shání zbraně, kde se dá

Moskva je už více než rok pod bezprecedentními západními sankcemi, ke kolapsu ruské armády, ekonomiky či společnosti opakovaně avizovanému už od loňska mnohými médii experty ale zatím stále nedošlo.

Západ mezitím čelí rostoucím potížím se zásobováním Ukrajiny zbraněmi. Jejich dosavadní dodávky podle listu The New York Times (NYT) například zdaleka nestačí k dlouho ohlašované ukrajinské jarní protiofenzivě.

Melnyk: Děkujeme za pomoc, ale zbraní potřebuje Ukrajina desetkrát víc

Zahraniční

Z 253 tanků, které potřebuje, tak bude mít Kyjev do konce dubna k dispozici pouze dvě stovky. Většinou půjde o repasované tanky ze sovětské éry. Vysoká je také ukrajinská poptávka po střelivu ráže 155 mm, američtí a evropští zbrojaři ale varovali, že uspokojit ji bude trvat léta, připomněl NYT.

Spojené státy se proto snaží sehnat zbraně pro Ukrajinu, kde se dá, od zemí Latinské Ameriky přes Afriku až po Asii, až na výjimky však bez valného úspěchu.

Jihokorejský konzervativní prezident Jun Sok-jol, který sází na větší sblížení s USA, sice minulý týden oznámil, že by v případě rozsáhlého útoku na ukrajinské civilisty mohl začít Kyjev vyzbrojovat, Rusko však v reakci pohrozilo, že by na jihokorejskou vojenskou pomoc Ukrajině reagovalo zasláním vlastních zbraní Severní Koreji.

Operační prostor na Varšavu máme otevřený, tvrdí Prigožin

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám