Hlavní obsah

Operační prostor na Varšavu máme otevřený, tvrdí Prigožin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žoldnéři z ruské Wagnerovy armády už mají prakticky volnou cestu na Varšavu, je přesvědčen jejich šéf Jevgenij Prigožin. Troufalá slova o polské metropoli napsal, přestože jeho jednotky po měsících krvavých bojů stále plně neovládly Bachmut na východě Ukrajiny.

Foto: ČTK

Jevgenij Prigožin

Článek

Podle Prigožina už nyní ukrajinští vojáci v Bachmutu ovládají jen malý prostor o rozměru jeden krát dva kilometry. „Proto nijak neomezují nikoho v okolí a operační prostor až na Varšavu je již zcela otevřený, pokud předpokládáme, že tomu tak bude po dobytí Bachmutu,“ odpověděl šéf wagnerovců na dotaz serveru RuNews24 na svém účtu na síti Telegram. Samotné dobytí města už přitom podle něj situaci v jeho okolí nijak nezmění.

Prigožin připustil vysoké ztráty s tím, že bitva o Bachmut je „mlýnek na maso“. Podle něj je ale nezbytné ukrajinské síly „drtit“, aby se jim zabránilo v protiofenzivě. „Děláme to více než úspěšně,“ pochvaloval si.

Uspořádáme v Berlíně vojenskou přehlídku, pohrozil Medvěděv

Zahraniční

Analýza: Ruský postup vázne

„Jakmile bude Bachmut dobyt, bude (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj potřebovat největší vítězství. A proto zahájí protiofenzivu. Proč to ještě nezačalo? Zaprvé prší a na polích uvázne úplně všechno, používat lze výhradně silnice,“ vysvětloval šéf wagnerovců.

Prigožin také vyjádřil přesvědčení, že ukrajinské síly odkládají velký útok s ohledem na 9. května, kdy Rusko slaví Den vítězství jako připomínku porážky nacistického Německa ve druhé světové válce. „Zelenskyj má za úkol zkazit nám svátky, protože na svátcích jsme psychicky závislí,“ napsal.

Ukrajinské síly se momentálně soustředí na udržení spojení Bachmutu se zbytkem Ukrajiny, klíčová je takzvaná „cesta života“ směrem na město Časiv Jar. Americký Institut pro studium války (ISW) v pondělí ve své pravidelné analýze podotkl, že pozemní útoky ruských sil v Bachmutu a okolí sice nepolevují, ale za poslední dny se jim nepodařilo dosáhnout žádného znatelného postupu.

Krym řeší vše, tvrdí americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám