Hlavní obsah

Melnyk: Děkujeme za pomoc, ale zbraní potřebuje Ukrajina desetkrát víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina potřebuje desetkrát více zbraní, než kolik jí Západ doposud poslal. V sobotu na Twitteru to napsal Andrij Melnyk, náměstek ukrajinského ministra zahraničních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Andrij Melnyk, náměstek ukrajinského ministra zahraničních věcí

Článek

„Jsme vděční našim spojencům za jejich vojenskou pomoc. Ale nestačí to. K tomu, abychom letos ruskou agresi ukončili, potřebuje Ukrajina desetkrát více,“ uvedl Melnyk, bývalý ukrajinský velvyslanec v Německu.

Vyzval zároveň západní země, aby „překročily všechny umělé červené linie“ – tedy přestaly se zdráhat poskytovat Kyjevu ty nejničivější zbraně – a vyčlenily „jedno procento (svých) HDP na dodávky zbraní Ukrajině“.

Rusové jadernou zbraň nepoužijí, i když je vyženeme z Krymu, věří šéf ukrajinské rozvědky

Zahraniční

Pokud by se k něčemu takovému unijní státy rozhodly, například Německo, největší evropská ekonomika, by na zbraně pro Ukrajinu muselo vynaložit v přepočtu zhruba 830 miliard korun.

V případě Česka by to bylo zhruba 70 miliard korun, což je např. částka, o kterou chce česká vláda snížit rozpočtový deficit.

Jedno procento HDP dává Ukrajincům na zbraně zatím pouze Estonsko
Jediná země, která podle lednových statistik americké Rady pro mezinárodní vztahy (CFR) splňuje Melnykovy představy, je Estonsko.
To na ukrajinské zbraně vynaložilo dokonce něco přes jedno procento svého HDP.
Polsko a Spojené státy věnovaly na zbraně pro Ukrajinu přes 0,4 a 0,2 procenta svých HDP.
Kolem 0,2 procenta HDP daly také Česko a Slovensko.
Zdroj: Rada pro mezinárodní vztahy (CFR)

Podle Melnyka by však tyto náklady byly jen malé ve srovnání se spojeneckými výdaji za druhé světové války.

Kuleba sepsul EU za neschopnost

Přestože Ukrajina nyní zcela závisí na západní podpoře, tamní představitelé si v kritice západních činitelů neberou servítky. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba tak minulý týden sepsul EU za to, že se ještě nedohodla na společných nákupech munice pro Kyjev.

„Neschopnost EU realizovat své vlastní rozhodnutí ohledně společného pořízení munice pro Ukrajinu je frustrující,“ napsal.

„Jde o test toho, jestli má Unie strategickou autonomii sama přijímat klíčová bezpečnostní rozhodnutí,“ dodal s narážkou na dřívější apel francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na větší evropskou nezávislost na krocích USA. Nečinnost stojí lidské životy, připomněl.

Kuleba už začátkem roku prohlásil, že na podporu Ukrajiny „nikdo neudělal dost“.

Západ je ve válce, která si už podle odhadů vyžádala statisíce obětí a těžce zraněných celkem na obou stranách, nadále pevně odhodlán Kyjev vojensky podporovat.

Podle uniklých amerických dokumentů ale někteří američtí činitelé pochybují, že by ohlašovaná ukrajinská jarní ofenziva i přes všechnu západní výzbroj mohla přinést více než „skromné územní zisky“.

Rusko vyzbrojí KLDR, pokud Jižní Korea poskytne zbraně Ukrajině, hrozí Medvěděv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám