Hlavní obsah

Rusko znovu zaútočilo íránskými šáhidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové v noci na sobotu opět použili k útoku na ukrajinské území íránské bezpilotními letouny Šáhid íránské výroby. Z 16 zaznamenaných strojů, které byly vyslány z brjanské oblasti, bylo podle ukrajinské strany 11 sestřeleno. Šáhidy, jež po dopadu na cíl vybuchnou, způsobily škody na infrastruktuře v Novomoskovsku severovýchodně od Dnipra.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský bojovník v Avdijivce

Článek

Dva drony zasáhly nejmenované zařízení kritické infrastruktury v Novomoskovsku, kde způsobily „závažné škody“. Na místě propukl požár, který zničil i čtyři přilehlé domy. Dalších šest objektů bylo poškozeno, uvedla správa dněpropetrovské oblasti. Při útoku nebyli žádní lidé zraněni.

Bezpilotní letouny podle šéfa kyjevské vojenské správy Serhije Popky letěly také ve směru na ukrajinskou metropoli, tam je ale zlikvidovala protivzdušná obrana.

Rusko v noci na sobotu také ostřelovalo Záporoží, uvedl na sociální síti Telegram zástupce záporožské radnice Anatolij Kurtěv. „Podle předběžných informací ruská střela zničila stravovací zařízení. Tlaková vlna rozbila okna okolních budov a poškodila střechy a fasády,“ napsal Kurtěv, podle kterého se i tento útok obešel bez zranění.

Nad Ukrajinou sestřelili 11 íránských dronů. Rusům ještě zjevně nedošly

Válka na Ukrajině

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu loni 24. února. Kyjev už od začátku loňského podzimu viní Teherán, že Rusku poskytuje bezpilotní letouny Šáhid, které Moskva používá k útokům na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu. Teherán to odmítá.

Server Politico tento týden s odvoláním na celní a obchodní dokumenty uvedl, že zbraně Rusku dodávají také čínské firmy. Spojené státy následně potvrdily, že na ukrajinských bojištích nalezly čínskou munici, z jejíhož použití podezírají Rusko. Napsala to agentura Kjódó s odkazem vládní zdroje.

Ukrajinci sestřelili Rusy vypuštěný čínský dron Mugin-5

Válka na Ukrajině

Není jasné, zda munici Čína přímo dodala, uvedla americká administrativa. „Jsme ohledně toho ostražití a nadále to bedlivě sledujeme,“ řekl nejmenovaný činitel amerického ministerstva zahraničí.

Příští týden dorazí na návštěvu Ruska čínský prezident Si Ťin-pching, který bude jednat s prezidentem Vladimirem Putinem. Očekává se i podpis obchodních dohod. V symbolické rovině jde projev čínské podpory Putinovu režimu.

Čínský prezident přijede do Moskvy v pondělí

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám