Hlavní obsah

Operace Majdan 3. Rusové usilují podle Zelenského na Ukrajině o výměnu prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že bezpečnostní síly Kyjeva zmařily už přinejmenším „pět nebo šest“ ruských pokusů o jeho zavraždění. Opakující se hrozby prý jeho strach otupily. Zároveň řekl, že Rusko už má připravený plán, jak ho odstranit ještě letos.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Poprvé je to velmi zajímavé. Pak už je to jako covid. Nejdřív nevíte, co si s tím počít a vypadá to velice hrozivě. Pak už vám jen tajné služby sdělují, že se ta a ta skupina vydala na Ukrajinu, aby to provedla,“ řekl Zelenskyj k chystaným atentátům britskému listu The Sun.

Dodal, že ví nejméně o „pěti nebo šesti“ ruských pokusech o jeho zabití a zároveň připustil, že přesné číslo nezná.

První den ruské invaze byl podle ukrajinského prezidenta atentátem pověřen tým ruských výsadkářů, který seskočil u Kyjeva. Zelenského kancelář byla prý poté proměněna v pevnost – jeho nejbližší tým dostal pušky a neprůstřelné vesty, bodyguardi pak uzavírali přístupové cesty, a to i za pomoci provizorních barikád s využitím kusů překližky.

Válka v Izraeli zpomaluje dodávky munice, naše zásoby se tenčí, řekl Zelenskyj

Zahraniční

Ukrajinský prezident také řekl, že Rusové se plánu na jeho odstranění dosud nevzdali. „Jméno operace je Majdan 3. Cílem je vyměnit prezidenta. Možná ne zabitím, ale použijí veškeré prostředky, které mají k dispozici,“ řekl Zelenskyj s tím, že podle ruského plánu by se tak mělo stát ještě do konce tohoto roku. „Ale s tím můžeme žít,“ dodal Zelenskyj.

Zároveň odmítl odpovědět na otázku, zda Ukrajina v odvetě rovněž plánovala atentáty proti vrcholným ruským představitelům.

Zelenskyj také odmítl tvrzení, že se válka dostala do patové situace, jak si postěžoval ukrajinský vrchní velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Kyjev ale podle něj potřebuje nové vojenské schopnosti a technologie, aby průběh konfliktu zvrátil ve svůj prospěch.

„Pokud jde o morálku, žádná patová situace není,“ řekl Zelenskyj. „Jsme doma. Rusové jsou v naší zemi. V tom není žádná patová situace. Pokud jde o oblohu, žádná patová situace to také není. Rusové tam mají větší sílu. Jak se můžete posunout vpřed, když nekontrolujete oblohu?“ postěžoval si Zelenskyj. „Nepotřebujeme nic. Potřebujeme jen vzdušnou obranu na frontové linii,“ dodal.

Ukrajina má plán B pro případ atentátu na Zelenského

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám