Hlavní obsah

Ukrajina má plán B pro případ atentátu na Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina má plán pro případ, že by některý z opakovaných pokusů ruských sil zlikvidovat ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uspěl. Tvrdí to americký list Politico a připomíná, že právě Zelenskyj hraje klíčovou roli při získávání mezinárodní pomoci a zahraničních zbrojních dodávek pro Ukrajinu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během zasedání parlamentu

Článek

Politico se přitom odvolává hlavně na loňské vyjádření šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena pro CBS News, podle nějž „Ukrajinci mají plány, jak tak či onak zajistit to, co bychom nazvali 'kontinuitou vlády'“.

Podle ukrajinské ústavy by prezidentovy pravomoci dočasně převzal předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk, který ale má mezi Ukrajinci méně než poloviční oblibu (asi 40 procent) proti Zelenskému, podotýká Politico.

Stát by se zřejmě v takovéto hypotetické situaci ocitl v rukou kolektivního vedení Stefančuka, šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Andrije Jermaka, dále pak ministra zahraničí Dmytra Kuleby, šéfa obrany Oleksije Reznikova a vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného, vyjmenovává americký zpravodajský web.

S odvoláním na analytika Adriana Karatnyckého z Euroasijského centra Atlantické rady dále píše, že „Ukrajina dosáhla bodu, kdy v zemi panuje značná solidarita a národní jednota, proto v případě, že by se se Zelenským stalo něco hrozného, by to nebylo natolik rozhodující“.

Přežil desítky pokusů o atentát

Ukrajinská média tento týden citovala bývalého šéfa ukrajinské kriminální rozvědky, policejního plukovníka Valerije Kura, podle nějž se Rusko pokoušelo zabít Zelenského několikrát. „Všechny pokusy selhaly, protože ruské tajné služby umějí lépe blufovat, než plnit konkrétní úkoly,“ prohlásil Kur.

První atentát podle tohoto zdroje Rusko plánovalo ještě předtím, než se Zelenskyj vůbec stal ukrajinským prezidentem. Za pokusem měl stát čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Další pokus údajně následoval, „když Zelenskyj odmítl ruskou interpretaci Minských dohod“.

Budanov: Přežil jsem deset pokusů o atentát. Svou práci dělám dobře

Evropa

„Zelenskyj čelil srovnatelně vysokému počtu pokusů o atentát jako (bývalý kubánský prezident) Fidel Castro,“ prohlásil bývalý ukrajinský rozvědčík.

Výzvy k fyzické likvidaci Zelenského znějí z úst ruských činitelů a v ruských médiích zcela běžně.

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov loni uvedl, že mu Zelenskyj po jednom z dalších varování tajných služeb řekl: „Dejte mi s tím už pokoj, už mi to leze na nervy“.

„Kdybych na to neustále myslel, prostě bych se uzavřel do sebe, velmi podobně jako nyní Putin, který neopouští svůj bunkr,“ uvedl Zelenskyj minulý měsíc v rozhovoru pro CNN. „Samozřejmě že moji bodyguardi by měli myslet na to, jak tomu zabránit, to je jejich úkol. Já o tom nepřemýšlím.“

„Je zřejmé, že rizika jsou nyní menší než v prvních chaotických týdnech války, kdy se na ukrajinské hlavní město řítily ruské tanky a málokdo si myslel, že bojující národ přežije. Nikdo v ukrajinské vládě ani v parlamentu země však nepochybuje o tom, že nebezpečí zůstává vysoké,“ uzavírá Politico.

Ukrajinská policie zmařila teroristický útok proti vedení státu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám