Hlavní obsah

Zelenskyj: Rusko chce určovat budoucí světový řád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Rusko chce určovat budoucí světový řád a jeho cílem není pouze Ukrajina. Ve svém videoprojevu na summitu Severoatlantické aliance v Madridu to ve středu uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval také členské státy NATO, aby Ukrajině poskytly další zbraně a peníze potřebné k obraně, informovala agentura Reuters.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Tuto válku Rusko nevede pouze proti Ukrajině. Je to válka o právo diktovat podmínky v Evropě, o podobu budoucího světového řádu,” řekl Zelenskyj účastníkům vrcholné schůzky.

Očekává se při ní schválení nového balíčku pomoci pro Ukrajinu. Podle Zelenského potřebuje jeho země na obranu asi pět miliard dolarů (117 miliard korun) měsíčně.

Američané pošlou do Evropy další stíhačky, lodě a vojáky

Evropa

Podle Zelenského je naprosto nezbytné podpořit Ukrajinu zbraněmi, penězi a politickými sankcemi proti Rusku, které zastaví schopnost Moskvy platit za válku. Prezident dodal, že Kyjev potřebuje moderní dělostřelecké systémy a systémy protiraketové a protivzdušné obrany.

„Jejich poskytnutím nám pomůžete zcela zlomit ruskou taktiku ničení měst a terorizování civilistů,” dodal Zelenskyj.

Pohledem Thomase Kulidakise: Vítězové a poražení dalšího rozšíření NATO

Komentáře

Rusové v minulých dnech opět útočili na civilní cíle, ať už to bylo v případě raket vypálených na Kyjev nebo zásahu nákupního centra v ukrajinském městě Kremenčuk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruského útoku na nákupní centrum plné lidí v KremenčukuVideo: AP/Reuters

Lídři Severoatlantické aliance na summitu v Madridu přijali nový „strategický koncept” popisující aktuální výzvy pro NATO a plány kolem bezpečnostní spolupráce.

Dokument se obsáhle věnuje Rusku, které označuje za „nejvýznamnější a přímou hrozbu pro bezpečnost spojenců”. Dlouhodobý plán ale poprvé zmiňuje i Čínu, která je rovněž vykreslovaná jako hrozba.

„Čína není protivníkem NATO, ale musíme jasně vnímat výzvy, které představuje,” řekl ve středu na večerní tiskové konferenci generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Rusko oplácí západní dodávky zbraní vražděním civilistů raketami. A nestydí se tím pak ještě vyhrožovat

Válka na Ukrajině

Předchozí alianční strategie pochází z roku 2010 a k Moskvě a Pekingu se stavěla diametrálně odlišným způsobem. Zatímco Čína si v tehdejším dokumentu vůbec žádný prostor nevysloužila, k Rusku tehdy NATO uvádělo, že s ním má zájem rozvíjet „opravdové strategické partnerství”, připomněl deník The New York Times.

Vliv Číny na mezinárodní scéně však od té doby dramaticky narostl, zatímco útok Ruska na Ukrajinu pohřbil jakékoli představy o spolupráci s Moskvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám