Hlavní obsah

Zbídačení Evropané budou jíst na Vánoce domácí mazlíčky, věští ruská státní televize v bizarním klipu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská státní televize RT popřála Evropanům „šťastné rusofobní Vánoce“ v bizarním videoklipu s křečkem. Dílko má narážet na fakt, že se Evropa bude potýkat s nedostatkem plynu i elektřiny. Ve skutečnosti přitom Evropa postupně zvyšuje svou nezávislost na ruském plynu i ropě.

Článek

Videoklip RT se odehrává ve třech letech. Na Štědrý den 2021, kdy je vše ještě v pořádku, dostane dívka ve vyhřátém a osvětleném bytě od rodičů jako dárek křečka s mašličkou.

Střih o rok později: v bytě je tma a křeček běžící v kole generuje alespoň nějakou elektřinu k rozsvícení vánočního stromku. To je podle představ Rusů současná realita v evropských zemích.

V roce 2023 pak rodina mrzne v bytě u štědrovečerní večeře a po polévce otec vytáhne z úst křečkovu mašličku. Matka pak gestikuluje, aby dceři nic neříkal.

Reklama na ruskou bídu: Jděte zabíjet a nechat se zabít. Vaše dítě bude mít na iPhone

Válka na Ukrajině

Celý absurdní klip trvá krátce přes minutu a je zakončen sloganem „Šťastné rusofobní Vánoce! Pokud vám vaše média neříkají, kam tohle směřuje, RT spustíte přes virtuální privátní síť“.

Míří na Rusy

Ačkoli je video podle závěrečné zprávy určené lidem v Evropě, je jasné, že Evropané vědí, že elektřinu mají, a křečky nekonzumují. Mnohem pravděpodobněji je klip zacílen na domácí publikum. Má Rusům ukázat, že si nemají na nic stěžovat, protože v porovnání s chudáky Evropany si nežijí špatně. A to navzdory tomu, že v Evropě se situace nijak dramaticky nezměnila, jak video naznačuje.

Jedná se o další „poselství“ ruské propagandy. Už v září se na sociálních sítích objevilo video, na kterém Gazprom věštil Evropě bez plynu dobu ledovou. Ukázalo se však, že se jednalo o falešné video, se kterým plynárenský gigant neměl nic společného. Tentokrát ale reklama pochází přímo z dílny státní televize.

Nutno dodat, že bizarní vánoční poselství přináší RT rok co rok. Loni například bylo o toleranci a „progresivních západních trendech“ a bylo zaměřené na gender a sexuální diverzitu. Takže se ve videu například sněhulák rozhodoval o svém pohlaví.

V roce 2017 pak RT natočila vánoční reklamu, ve které ruští kyberzločinci hackli Vánoce.

Z Rusi matičky hledí sarmatičky na Spojené státečky. Populární ruský zpěvák má nový hit

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám