Hlavní obsah

Z Rusi matičky hledí sarmatičky na Spojené státečky. Populární ruský zpěvák má nový hit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbený ruský zpěvák a zároveň poslanec Státní dumy Denis Majdanov dokázal posunout laťku vyhlášeného ruského vkusu v populární hudbě, když se pochlubil svým novým hitem nazvaným Sarmatuška. Skladba složená na počest ruské mezikontinentální balistické rakety RS-28 Sarmat opěvuje schopnosti této zbraně a v refrénu popisuje její úder na Spojené státy.

Foto: Denis Majdanov

Denis Majdanov ve své nové písni Sarmatuška

Článek

Píseň ve tříčtvrťovém taktu je po hudební stránce tuctovým dílkem, harmonicky, melodicky ani aranžérsky nevybočujícím z běžné ruské populární produkce, kombinující tradiční akordeonové motivy s rockovými kytarami. Text a doprovodný videoklip však celek povyšují na učebnicový příklad burcující vojenské propagandy autoritářského režimu.

„Má v sobě mocný proud Jeniseje, je silnější než hory Uralu, vmžiku v prach rozdrtí naše nepřátele, je připraven vykonat rozsudek. Americká obrana pro něj není překážkou, sankcí se nebojí. Pro sarmat je jediná radost rušit NATO sny,“ zpívá odhodlaně Majdanov v druhé sloce písně o střele schopné nést jadernou hlavici na velkou vzdálenost.

Navazuje na ni refrénem napěchovaným infantilními zdrobnělinami, který by se dal přeložit jako „Z Rusi matičky, hledí v dál sarmatičky na Spojené státečky“.

Co víme o ruské superraketě Sarmat

Evropa

Vlastenecky nabitý videoklip, který se zcela nezakrytě opájí možností ozbrojeného útoku na jinou zemi, se odehrává patrně v továrně na rakety, kde hotové střely slouží jako designové dekorace pro zpěváka s kytarou i uniformovaný orchestr s dirigentem. Všichni zapáleně hrají a zpívají píseň o nadřazenosti ruských zbraní. Jejich vroucí pohledy prokládají záběry na přírodní krásy Ruska a tubusy střel Sarmat.

„K čemu je svět bez Ruska?“

Na konci videoklipu si Majdanov v kanceláři pouští televizi, v níž běží úryvek z dokumentu Světové uspořádání 2018.

Jde o klíčovou pasáž, kdy ruský prezident Vladimir Putin pronáší mrazivá slova: „Pokud se někdo rozhodl, že zničí Rusko, vzniká nám zákonné právo na odpověď. Ano, bude to pro lidstvo globální katastrofa. Pro svět to bude globální katastrofa. Ale já si přece jen, jako občan Ruska a hlava ruského státu, v tomto případě kladu otázku: ,K čemu potřebujeme svět, když v něm nebude Rusko?‘“

Poté Majdanov kráčí k bustě sovětského raketového inženýra a konstruktéra Sergeje Koroljova a následují titulky. V nich se divák mimo jiné dočte, že spoluautorem textu je kromě Majdanova také bývalý ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Šestačtyřicetiletý Majdanov je v Rusku populárním zpěvákem, skladatelem i hercem, který se ve své zemi dočkal řady ocenění. Začínal jako autor písní pro jiné interprety, od roku 2008 své skladbičky i sám zpívá. Ve své tvorbě se výrazně věnuje vlasteneckým tématům, skládá například písničky o jednotlivých složkách ruských ozbrojených sil.

Od března 2021 působí jako poslanec Státní dumy za Putinovu stranu Jednotné Rusko. Je oddaným přívržencem ruského prezidenta a už od anexe Krymu hájí všechny dobyvačné kroky Ruska vůči Ukrajině. EU na něj v roce 2022 uvalila sankce.

Zoufalci v ruské televizi: Odpálíme raketu v Atlantiku a budeme se tvářit, že nebyla naše

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám