Hlavní obsah

Reklama na ruskou bídu: Jděte zabíjet a nechat se zabít. Vaše dítě bude mít na iPhone

Moskva

Ruským informačním prostorem začaly v posledních dnech kolovat reklamy, které mají za cíl oslovit mladou a střední generaci mužů, aby se přidali k armádě. Dějová linka je pokaždé shodná. Rodinu z finanční krize vytáhne podpis smlouvy s armádou a všechno dobře dopadne. Běžte zabíjet Ukrajince, případně se sami nechat zabít, a vaše dcera si může například dovolit nový iPhone. Takové je poselství jedné z reklam.

Foto: Reprofoto Twitter, Bez zdroje

Chudobu ruské rodiny vyřeší podpis smlouvy s armádou.

Článek

V té si dívka šetří na nový telefon, ale otci, válečnému veteránovi, znovu nepřijde výplata z práce. Dcera mu předá kasičku s našetřenými penězi a poté začne kamarádce vyprávět o tom, co všechno už otec v armádě zažil. Muž poslouchá za dveřmi a motivovaný narukuje do armády. Po půl roce se hrdinně vrací z fronty i s novým iPhonem pro dceru.

Podobné poselství nese i druhá reklama propagandy. Senior v ní nemá peníze ani na zaplacení nákupu, a tak se rozhodne prodat svého starého žigulíka. Krátce před podpisem nevýhodné smlouvy s kupcem ale přijde jeho vnuk ve vojenské uniformě a kontrakt roztrhá. „Dědo, podepsal jsem smlouvu. Teď jsme definitivně zajištěni,“ říká a dvojice se na závěr videa obejme.

Odhalují ruskou bídu

Na videa se snáší kritika dokonce přímo z ruských telegramových kanálů. Kreml totiž na záběrech zřejmě nevědomky ukazuje také nevalnou kvalitu života v Rusku. Dcera prahne po „zlých“ západních technologiích, protože Rusko není schopné vyrobit srovnatelný produkt. Stát se navíc mizerně stará o svého válečného hrdinu, který nemá dobrou práci a nedostává zaplaceno.

Zfilmovaný povzdech: Chlapečci z Ruska odjíždějí, muži zůstávají

Zahraniční

Obě situace působí až absurdně vzhledem k činům ruských vojáků i Kremlu během invaze na Ukrajinu. Už v dubnu například posílali ruští vojáci poštou domů věci, které na Ukrajině nakradli. Nechyběly automatické pračky, televize, klimatizace, alkohol, grafické karty, autobaterie či dokonce elektrický skútr.

Propaganda za realitou pokulhává i v případě mezd pro vojáky. Ruský prezident Vladimir Putin slíbil mužům v uniformě výplaty ve výši 195 tisíc rublů (necelých 80 tisíc korun) měsíčně. Už v listopadu se ale vzbouřili mobilizovaní ve výcvikovém středisku v Uljanovsku, kteří odmítli jet na Ukrajinu, protože nedostali peníze.

V chudších oblastech na Dálném východě například ruské úřady nabízely rodinám jídlo výměnou za vyslání člena rodiny na frontu. Rodina, která poskytla muže k nasazení na Ukrajině, měla za odměnu dostat pět kilogramů čerstvě zmražených ryb.

Na konci listopadu vyvolaly úřady pobouření také tím, jak se starají o rodiny padlých vojáků. Těm Putin sliboval vysoké odškodnění. Šéf Lgovského okresu v Kurské oblasti Sergej Korostelev zřejmě za vysoké odškodnění považoval sadu ručníků, kterou předal matkám zemřelých ruských vojáků.

Putin chce vojákům z Ukrajiny rozdávat pozemky v okolí Moskvy a na Krymu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám